Lovassy tizedik omniumban, Szalontay nem jutott 16 közé sprintben

Lovassy Krisztián tizedik lett omniumban a Berlinben zajló pályakerékpáros Európa-bajnokságon pénteken, míg Szalontay Sándor az első párharcát elvesztve nem jutott 16 közé sprintben.

Lovassy - aki csütörtökön ezüstérmet nyert scratchben - ezúttal a négy versenyszámot magában foglaló omniumban indult. Az első szám a 10 kilométeres (40 körös) scratch volt, amelyben a helyezéseket az utolsó sprint és a lekörözések száma dönti el. A magyar versenyző a viadal honlapjának eredményközlése szerint kört kapva 18. helyen zárta a futamot, innen lépett előre két helyet a 36 körös tempo versenyben, amelyben minden 250 méter megtétele után az első helyen álló kerékpáros kapott egy pontot. Lovassy az utolsó előtti körben szerzett ponttal kilencedikként zárta ezt a számot.

Lovassy Krisztián (Fotó: Roberto Bettini) (Fotó: Roberto Bettini)A kieséses versenyben okosan helyezkedve többször is jó sprintekkel akadályozta meg, hogy a minden második körben kiesést érő utolsó pozíciót foglalja el, s végül csak hatan bizonyultak jobbnak nála. Így a 13. pozícióból várta a zárószámot, a 25 kilométeres pontversenyt, amelyben 20 pontot szerzett. Így 76 ponttal összesítésben tizedikként zárt a 20 fős mezőnyben, 66 pontos lemaradással az aranyérmes - címét megvédő - spanyol Albert Torres mögött.

Szalontay Sándor a 31 versenyzőt felvonultató sprintverseny kvalifikációjában 10.068 másodperccel a 18. legjobb időt tekerte (71.513 kilométer/órás sebesség). Az első fordulóban a 16 közé jutásért vívott párharcban Svajunas Jonauskas legyőzte őt, a litván ideje 10.507 másodperc volt (68.525 kilométer/óra).

Lovassy szombaton a pontversenyben, míg Szalontay vasárnap keirinben (az első 1400 méteren egy motorbicikli diktálja a tempót, amíg el nem kezdődik a sprint az utolsó 600 méteren) lesz érdekelt.