Musorujsag
Élő Eredmények
 

A BL-ben is csak szítják a tüzet a kezezős mizériákkal

m4sport.hu
Még csak a csoportkör első fordulóján vagyunk túl a Bajnokok Ligájában, de máris kiéleződött a vita a kezezések körül. És valóban, az ítéletek nem azt igazolják, hogy egységes szempontok szerint járnak el a játékvezetők.

A nyári szabályváltoztatásoktól minden bizonnyal azt várták a futball világát irányító szervek, hogy tisztul a kép a mindig viharokat kavaró kezezések kapcsán. De a keddi és szerdai ellentétes döntések igazolják, továbbra sem egyforma a következménye az egymásra nagyban hajazó szituációknak.

Alapvetés, hogy a támadóknál semmilyen módon nem érhet a karjukhoz a labda, szemben a védekező játékosokkal, ahol összetettebb a kép. Megszűnt a labda kereste a kezet vagy épp fordítva kérdéskör, hisz’ az utóbbi továbbra is büntetendő, de minden további esetben a szabályalkotók igyekeztek egyértelműsíteni, mit kell szankcionálni és mit nem.

Így ha egy bekkelő futballista a válla magasságába vagy a fölé emelt karjával érinti a labdát, az szabálytalan, mert mozdulatával vállalta a kockázatot. Egyetlen kivétel van, ha maga találja el a saját kezét. Viszont amennyiben közvetlen közelről lövik rá vagy pattan rá, azt nem kell lefújni, és ez igaz akkor is, mikor természetes testtartásban (pl. fordulásnál lendülő karral) kezez.

Ennek szellemében érthetetlen igazán, miért látta büntetőnek a Daniel Wasst eltaláló fejest Cüneyt Çakır a Chelsea–Valencia meccsen. A nemzetközi meccseken előszeretettel alkalmazott, de közmegelégedésre ritkán ténykedő török játékvezető a VAR-t segítségül véve mutatott a mészpontra, pedig jó ha két lépésről bólintották a labdát a dén labdarúgó kezére, amit ráadásul igyekezett mihamarabb a teste mellé szorítani.

Szerdán az Atlético és a Juventus összecsapásán Leonardo Bonucci miatt forrt a levegő, pontosabban azért, mert Matthijs de Ligt az alkarját találta telibe. A kimerevített képeken tisztán kivehető, mennyire közel állt csapattársához az olasz, mikor az belekapott a labdába. Ideje sem volt reagálni, csak ösztönösen igyekezett elkapni a kezét, reménytelenül, viszont még így is vállmagasság alatt. A videobírós szobából nem is jelezték pályán ténykedő kollégájuk, Danny Makkelie felé, hogy tizenegyes járt volna.

Mindez képeken:

bonuccikez

Mindkét találkozón kiélezett állásnál kellett döntenie a játékvezetőknek, de az iránymutatások ellenére homlokegyenest másképp jártak el, megítélésünk szerint Londonban inkább rosszul, míg Madridban helyesen.

Ahogy azt említettük, a kézi vezérelt gólok ideje viszont lejárt, mint azt Gareth Bale is megtapasztalhatta. Hiába küldött látványos ívelést a PSG kapujába. Még csak azon sem kellett morfondírozni, mennyire lehetett szándékos az érintés, elégnek bizonyult a tényt megállapítani, hogy hozzáért-e kézzel vagy sem.

A BL-csoportkörének első fordulójából az összes gólt megnézheti: a keddieket ITT, a szerdaiakat ITT.

További tartalmak