Utolsó magyarként Póta Georgina is kiesett egyesben az Európa Játékokon

Utolsó magyarként Póta Georgina is befejezte szereplését egyesben a minszki Európa Játékok asztalitenisz-versenyében, miután a hétfői nyolcaddöntőben négy szettben alulmaradt a svéd Linda Bergströmmel szemben.

Budaörs, 2017. január 24. Póta Georgina játszik a svéd Matilda Ekholm ellen az asztalitenisz Európa-bajnokság női selejtezőjében a Budaörsi Sportcsarnokban 2017. január 24-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Póta Georgina búcsújával már nincs versenyben magyar asztaliteniszező egyéniben (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)


A kétszeres Európa-bajnok, hatodik helyen kiemelt játékos ismét gyógytapaszokkal a jobb karján állt asztalhoz. Erre azért van szüksége, mert a közelmúltbeli, hongkongi tornán influenzás lett, magas lázzal, s mivel emiatt másfél hétig nem tudott edzeni, az újrakezdés megviselte az ütő kezét.

Az első két szettben a világranglistán 78., 24 éves svéd irányított, olyannyira, hogy az első játszmában Póta (30.) hat, a másodikban pedig mindössze négy pontot tudott csinálni. A folytatás aztán már szorosabb csatát hozott.

A harmadik felvonásban Bergström 3-1-es vezetésénél időt kért Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány, talán ennek is köszönhetően ebben a szettben 8-8-ig együtt haladtak a felek, a vége azonban ezúttal is az lett, hogy a védekező stílusú skandináv játékos örülhetett.

A negyedik játszmában, 4-2-es svéd vezetésnél teljesen váratlanul felhangzott egy öblös, az egész termet betöltő férfihang a lelátóról, azt skandálva, hogy „Ria, ria, Hungária”, s ezzel párhuzamosan a 34 esztendős Póta kiegyenlített. A biztatás maradt, de kiderült, hogy mágikus ereje azért nincs, Bergström ugyanis 10-7-nél három meccslabdához jutott, s bár a magyar ezeket még hárította, majd 12-11-nél a mérkőzés során először szettlabdája is volt, végül a svéd a hatodik lehetőségét kihasználva megnyerte a csatát, s ő jutott a legjobb nyolc közé.

„Nem akarom a karomra fogni, mert nem akadályozott a játékban – mondta az MTI-nek Póta Georgina. – Az elejétől kezdve bizonytalan voltam, egy ritkán használatos labdával játszunk itt, ami szinte megáll a levegőben, s emiatt olyan ziccereket is rontottam, amilyeneket szerintem húsz éve nem. Ráadásul sajnos otthon nincs védőjátékos, aki ellen gyakorolni tudnék.”

Bergström is megerősítette Póta bizonytalanságát, mint mondta, a kezdetektől érzékelte ezt, s ez az ő önbizalmát csak növelte.

„Arra törekedtem, hogy ne találja meg a saját ritmusát, s ez sikerült is” – fogalmazott.

Így a magyarok már csak a női csapatversenyben érdekeltek Minszkben. A Póta, Pergel Szandra és Madarász Dóra alkotta együttes harmadik kiemeltként csütörtökön délután, a legjobb nyolc között kezd, az ellenfele még nem ismert.

A sportági versenyeket a minszki Olimpiai Tenisz Központban kialakított helyszínen rendezik.

Eredmény:
női egyes, nyolcaddöntő:

Linda Bergström (svéd)-Póta Georgina 4-0 (6, 4, 8, 13)

Asztaliteniszben a férfi és a női egyéni verseny dobogósai (3-3), illetve a női és a férfi csapatverseny, valamint a vegyes páros aranyérmesei kvótát szereznek a jövő nyári tokiói olimpiára.