Egy győzelemre az olimpiai kvótától a női asztalitenisz-válogatott

A jóval esélyesebb horvátokat verte Bátorfi Zoltán együttese, a kvótához a honosított kínaiakkal felálló portugálok következnek.

Madarász Dóra is hozta a saját meccsét. MTI Fotó: Illyés TiborA hetedik helyen kiemelt magyar női válogatott megnyerte szerdai, horvátok elleni nyitómérkőzését az asztaliteniszezők csapat olimpiai kvalifikációs versenyén, a portugáliai Gondomarban, és ha a következő meccsén is győz, kvótát szerez a tokiói játékokra.

A tornán mindkét nemnél kilenc ötkarikás indulási jog talál gazdára. A résztvevőket nyolc csoportba sorsolták, ezekben elődöntő-döntő rendszerben rendezik a összecsapásokat, és a nyolc csoportgyőztes kvótát szerez.

A Bátorfi Zoltán irányította magyar csapatban Pergel Szandra és a várandós Póta Georgina helyére behívott, 15 év szünet után, 44 esztendősen "reaktivált" Fazekas Mária párosa kezdett a horvátok ellen - a viadalon az olimpiai lebonyolítás szerint játszanak -, s bár a duó eltékozolta kétszettes előnyét, végül a döntő játszmában sikerült a maga javára fordítania a szoros csatát.

Magyar vezetésnél a világranglistán 64. Madarász Dóra és a nemzetközi szövetség rangsorában 118. Mateja Jeger találkozója nyitotta az egyes párharcok sorát. A rivális ugyan ezen a mérkőzésen sem adta könnyen magát, de Madarásznak okos, taktikus játékkal sikerült megdupláznia csapata előnyét, ami azt jelentette, hogy a magyarok egy győzelemre kerültek a csoportdöntőtől.

A világranglistás helyezések alapján Pergel (71.) és Jiayi Sun (283.) összecsapásán a magyar jóval esélyesebbnek számított, de az első szettet leszámítva, amelyet pillanatok alatt nyert meg a kínai származású rivális, kiegyenlített volt a küzdelem. Pergelnek 2-1-es vezetésénél, 10-9-nél már volt egy meccslabdája, végül azonban az ötödik játszma végéig kellett várnia, sőt közben egy Sun-mérkőzéslabdát is hárítania, amíg örülhetett saját és csapata győzelmének.

"Tudtam, hogy a horvátok veszélyesek, és ugyan 3-0-ra nyertünk, borzasztóan nehéz meccs volt. Ráadásul meg is kavarták egy kicsit a beírást, nem számítottam arra, hogy Sun párost is fog játszani, így az a mérkőzés is szorosan alakult" - mondta az MTI-nek Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány.

A csoport másik elődöntőjében a kizárólag honosított ázsiai játékosokkal felálló portugálok simán, szettvesztés nélkül verték a szlovákokat. A magyar és a hazai együttes csütörtökön, közép-európai idő szerint 17 órakor csap össze a fináléban, amelynek győztese tokiói kvótát szerez.

"Azt gondolom az, hogy a portugálok csak kínai játékosokkal állnak ki, a pingpong szégyene. A harmadikat ráadásul egy hónapja honosították. Ez az olimpiai eszmével egyáltalán nem harmonizál. Ezzel együtt nem feltett kézzel várjuk őket, nekik megyünk, a nyomás rajtuk lesz, mi pedig mindent megteszünk a győzelemért" - mondta a magyar szakvezető.

A Porto melletti Gondomarban 34 férfi és 30 női csapat küzd meg a tokiói részvétel jogáért. A kilencedik indulási jog a verseny második szakaszában, a vigaszágon talál gazdára, ezen a nyolc csoport fináléjának vesztesei vehetnek részt, és itt csak a végső győztes örülhet.

A magyar férfiválogatott - Majoros Bence, Ecseki Nándor, Szudi Ádám és Lakatos Tamás - a fehéroroszok ellen kezd csütörtökön 14 órakor, majd továbbjutás esetén a spanyol-svéd párharc győztesével küzdhet meg a kvótáért.

Eredmények:
nők, csoportelődöntő:
Magyarország-Horvátország 3-0
Pergel Szandra, Fazekas Mária-Dorina Srebrnjak, Jiayi Sun 3-2 (11, 6, -5, -10, 9)
Madarász Dóra-Mateja Jeger 3-1 (-8, 3, 12, 8)
Pergel-Sun 3-2 (-1, 9, 11, -10, 12)
Portugália-Szlovákia 3-0

A gondomari csapatselejtező vasárnapig tart. A nyári ötkarikás játékokon a férfi és női csapatversenyben is 16 válogatott vehet részt, eddig, a kontinentális viadalokról mindkét nemnél ugyanazok az országok szereztek kvalifikációt, Németország, Egyiptom, Kína, az Egyesült Államok, Brazília, Ausztrália és a házigazda jogán Japán. A csapatkvótás országok az egyéni versenyben is indíthatnak két játékost az olimpián.