Az olimpia halasztása megnehezíti a női asztaliteniszezők kapitányának dolgát

Bátorfi Zoltán vezetésével hétfőn megkezdik az edzéseket a tokiói kvótát szerző női asztalitenisz-válogatott budapesti tagjai. A szövetségi kapitányt új, meglehetősen nehéz feladat elé állítja az olimpia halasztása, de egyelőre nem jelentene ki semmit a csapat összetételével kapcsolatban.

Mielőtt jövő héten közös edzésre jelentkeznének vasárnap vár még egy koronavírus-teszt azokra játékosokra, akik a fővárosban tartózkodnak – a többiek egyelőre nem csatlakoznak.

A szakember hangsúlyozta, természetesen ügyelnek majd az asztalok megfelelő távolságára, a labda viszont kicsit kényes pont, hiszen az edzések intenzitása miatt többel dolgoznak, és bár a nap végén fertőtlenítik, közben izzadság kerülhet rájuk.

Madarász Dóra, Pergel Szandra és Póta Georgina (balról jobbra) (fotó: MTI/Kovács Tamás)Bátrofi természetesen a leállás alatt is kapcsolatban maradt versenyzőivel, akik kezdetben hirtelen jött szabadságként élték meg a helyzetet, aztán „eljött az az idő, mikor már mindenkinek kicsit betelt a hócipője. A közösség is hiányzik, meg a mozgás. Otthon végeztek különféle feladatokat, de az mégse ugyanaz mint egy edzés”.

Állítása szerint egy-két hét szükséges a formába hozáshoz, ám mivel a nemzetközi szövetség június 30-ig törölt minden versenyt – sőt úgy érzi, ez tovább is nyúlhat –, kissé a levegőben lógva, kitűzhető cél nélkül vágnak bele a munkába.

„Meg kell barátkoznunk ezzel a helyzettel, esetleg olyan technikai elemekre rá lehet állni, amik nem férnek bele a versenyprogram idején” – mondta.

Az olimpia jövő nyárra kerülése kellemes, de nehéz terhet jelenthet Bátrofinak. Ugyanis addigra az anyai örömök elé néző Póta Georgina újrakezdheti a játékot, így esélye nyílhat bekerülni a csapatba, ehhez azonban valakit ki kell szorítania a kvótát kiharcoló Madarász Dóra, Pergel Szandra és Fazekas Mária trióból.

A kapitány ennyire nem rohanna előre, de természetesen tisztában van vele, ez még komoly fejtörés okozhat. Több mint egy egy évvel a játékok kezdete előtt mégsem jelentene ki semmit.

Az elmúlt hetek szünetét kihasználta, rendszerezte az elemzéseit, ami szezon közben egyébként nem szokott beleférni. Valamint a hazai szövetséggel igyekeztek kidolgozni egy érvrendszert, amivel ha kell, a vegyes páros érdekében fordulhatnak az ITTF-hez, ugyanis mindössze egy versenyre voltak attól, hogy a ranglistáról kvalifikálják magukat Tokióba.

A nemzetközi versenynaptár roppant sűrű lesz, a csapatvilágbajnokságot másodszori halasztással az Európa-bajnokságot követő hétre írták ki – de bár ott tartanának már, összegzett.

 
A teljes beszélgetés a videó elindításával tekinthető meg: