Musorujsag
Élő Eredmények

Pálos Péter aranyérmes a paralimpián

Pálos Péter aranyérmes a paralimpián

m4sport.hu/MTI
Ausztrál ellenfele kétszer is vezetett, de a döntő szettben egyértelműen jobb volt a magyar versenyző.

Aranyérmet szerzett Pálos Péter a tokiói paralimpia asztalitenisz versenyében. A háromszoros világ- és Európa-bajnok magyar versenyző az S11-es kategória fináléjában kétszer is szetthátrányból egyenlített, s végül 3-2-re győzött az ausztrál Samuel Philip von Einem ellen.

A Londonban győztes, öt éve, Rio de Janeiróban harmadik helyezett magyar játékos – aki enyhe értelmi fogyatékossággal született – szerdán a dél-koreai Kim Csang Git 3-1-re verte, majd csütörtökön ugyanennyire győzte le a japán Kato Koját a csoportszakaszban. A pénteki negyeddöntőben egy újabb hazai játékos, Aszano Takasi volt az ellenfele, akinél úgy bizonyult jobbnak 3-2-re, hogy az első két szettet elvesztette. A döntőért szombaton a francia Lucas Créange ellen nyert, ugyancsak kiélezett küzdelemben 3-2-re, a vasárnapi fináléban pedig az előző paralimpia ezüstérmese, az ausztrál Samuel Philip von Einem volt az ellenfele.

Az első játszmában a szerencse többször is a rivális mellé állt, de Pálos sem érezte igazán a játék ritmusát, így hamar hátrányba került. A folytatás aztán már sokkal jobban sikerült neki, remek szervákkal, végig vezetve kiegyenlített, majd a harmadik szettben sokáig fej fej mellett haladtak a felek. Hat-hat után aztán von Einem 10-6-ra ellépett, és innen már nem volt visszaút. A negyedik játszma elején Pálos javított, 4-0-ra elhúzott, s bár a vetélytárs többször próbált közelebb zárkózni, az előnyét sikerült megőriznie, így ismét egyenlített.

A negyed- és az elődöntőhöz hasonlóan újra jöhetett tehát a döntő játszma, amelyben Pálos irányított, 5-2-re, 7-4-re, majd 10-6-ra vezetett, és bár az ellenfél az első három meccslabdát még hárítani tudta, a negyedik már sikerült, ezzel a magyar asztaliteniszező 2012 után újra paralimpiai bajnok lett.

„Magam sem tudom, hogyan nyertem. Az egész paralimpián rosszul játszottam, de valahogy mégis összejött. Még mindig nem fogtam fel, hogyan, de nagyon örülök, hogy ilyen kiélezett meccsen én voltam a jobb” – mondta a döntője után.

Már a korábbi mérkőzései után is többször úgy nyilatkozott, hogy nem elégedett a produkciójával, ugyanakkor hozzátette: amíg nyer, el tudja ezt fogadni.

A fináléban nyújtott teljesítménye se tetszett neki teljes mértékben, de mint mondta, ebbe már nem akar belekötni. Azt viszont elárulta, hogy mindegyik mérkőzésén volt olyan pillanat, amikor már úgy érezte, onnan már nem lehet visszakapaszkodni.

A BVSC-Zugló két nap múlva 36. születésnapját ünneplő játékosa, Pálos a magyar küldöttség ötödik érmét szerezte. Szerdán Konkoly Zsófia (S9) második lett 400 méteres gyorsúszásban, csütörtökön Veres Amarilla (A) győzött párbajtőrben, szombaton az ugyancsak asztaliteniszező Szvitacs Alexa (S9) harmadik lett, majd Osváth Richárd (A) tőrben ezüsttel zárt.

Eredmény:
férfi S11-es kategória, döntő:
Pálos Péter-Samuel Philip von Einem (ausztrál) 3-2 (-6, 7, -7, 6, 9)

Borítókép: Pálos Péter. MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak