Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Kikapott a kvótameccsen Póta Georgina, de még van reménye Párizsra

Kikapott a kvótameccsen Póta Georgina, de még van reménye Párizsra

MTI
Póta Georgina öt szettben kikapott a szombat délelőtti kvótameccsen az asztaliteniszezők szarajevói egyéni európai olimpiai selejtezőjén, de a délután rajtoló második kieséses táblán újra próbálkozhat a párizsi indulási jog megszerzésével.

Az ötödik helyen kiemelt magyar játékos a második helyen jutott a tovább a csoportjából, majd pénteken három mérkőzést nyerve került be a legjobb négy közé az első kieséses táblán. Az indulási jogról döntő összecsapáson a mindössze 17 éves, brit színekben induló walesi Anna Hursey (16.) volt az ellenfele, akinek az édesanyja kínai.

A világranglistán 98. rivális a pénteki első körben Madarász Dórát verte öt szettben és szoros csata után ezúttal is övé lett a nyitójátszma. Póta (66.) a másodikban 7-2-re elhúzott, majd 10-6-nál négy szettlabdához jutott, de miután hármat is elpuskázott, időt kért Pink Márk szövetségi kapitány. Ez használt, sikerült az egyenlítés, a harmadik felvonásban azonban hasonló volt a forgatókönyv, csak ellentétes előjellel. Hursey 10-4-nél megtorpant, Póta 10-8-ra felzárkózott, majd brit időkérés után az ellenfél megnyerte az ötödik játszmalabdáját.

A folytatásban a 39 éves, kétszeres Európa-bajnok magyar asztaliteniszező megpróbálta variálni a játékát, de mindenre volt válasza az ellenfélnek, aki az újabb játszma begyűjtésével karnyújtásnyira került a kvótától. Az ötödik szettben Póta már kissé hitehagyottan játszott, és a végén kénytelen volt gratulálni riválisának.

Póta számára ezzel nem ért véget a szarajevói torna, ahogy Madarász és Szudi Ádám is versenyben van még, mindhárman ott lesznek a szombaton délután rajtoló második kieséses táblán.

Eredmény, egyenes kieséses szakasz, kvótamérkőzés:
Anna Hursey (brit)-Póta Georgina 4:1 (9, -9, 8, 7, 4)

A bosnyák fővárosban 79 játékos – 36 nő és 43 férfi – állt asztalhoz.

A tornán öt-öt párizsi kvóta talál gazdára. A csoportkör után mindkét nemnél 24-en – a csoportok első két-két helyezettjei – kerültek az első kieséses táblára, innen a két döntős jutott indulási joghoz szombaton délelőtt (a finálét nem játsszák le). A délután rajtoló második táblán már csak 22-22 játékos küzd, közülük vasárnap három-három asztaliteniszező szerez kvótát, a két döntős és a bronzmérkőzés győztese. A hatodik kontinentális kvótát a június 11-én nyilvánosságra kerülő világranglista legjobbja kapja.

A magyaroknak csapatban nem sikerült kvótához jutniuk, az Ecseki Nándor, Madarász vegyes páros viszont ott lesz Párizsban. Egyesben a szarajevói verseny mellett még a június 18-i ranglista kínál esélyt az indulási jog kiharcolására.

Borítókép: Póta Georgina (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

További tartalmak