Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Szarajevóban nem jött kvóta, Szudi lassan nem is álmodhat róla, nem úgy még Póta

Szarajevóban nem jött kvóta, Szudi lassan nem is álmodhat róla, nem úgy még Póta

MTI
A négyfős magyar küldöttség üres kézzel távozik Szarajevóból, az asztaliteniszezők egyéni európai olimpiai selejtezőjéről, miután Szudi Ádám után Póta Georgina is kikapott a vasárnap esti bronzmérkőzésen és nem szerzett kvótát.

Az ötödik helyen kiemelt, kétszeres Európa-bajnok Póta a hétvége során harmadszor játszhatott közvetlenül a párizsi indulási jogért, de ahogy a korábbi két alkalommal, most sem járt sikerrel.

Ezúttal az ukrán Margarita Peszocka volt az ellenfele, aki kilenc hellyel mögötte állva 75. a világranglistán.

Az első szettben végig Póta vezetett, több játszmalabdája is volt, végül azonban mégis Peszocka került előnybe. A második felvonásban már az ukrán irányított, a magyar játékos többször is hibázott, egyszer még szervát is rontott. A folytatásban sem változott a játék képe, ugyan a szetten belül szoros volt a küzdelem, a végén azonban Peszocka örülhetett, aki 3:0-s vezetésénél karnyújtásnyira került a kvótától. Miközben mindkét asztaliteniszezőn látszott a fáradtság, Póta még mozgósítani tudta utolsó erőtartalékait, előbb 3:1-re, majd 3:2-re szépített és sikerült egyenlítenie is.

Következhetett tehát a döntő játszma, amelyben rendre az ellenfél vezetett, 5-3-ra, 6-4-re, majd 7-5-re, 10-5-nél pedig öt mérkőzéslabdához jutott, melyek közül már az elsőt kihasználta.

A 39 éves Póta eddig négy olimpián indult, és a magyarok közül neki van a legnagyobb esélye arra, hogy júniusban, a világranglistáról kvótához jusson a párizsi játékokra is. Ez azonban majd csak egy hónap múlva válhat hivatalossá.

A szarajevói küldöttség másik két tagja közül Lakatos Tamás nem jutott tovább a csoportjából, Madarász Dóra pedig a kieséses tábla mindkét szakaszában hamar búcsúzott.

A torna rangsorában Szudi vasárnap este már a tizedik mérkőzésén állt asztalhoz a bosnyák fővárosban. A csoportkör után ismét a negyedik helyen kiemelt, kínai származású szlovák Yang Wanggal nézett farkasszemet, az első szarajevói találkozójukat a rivális nyerte öt szettben.

A kvótaszerzéshez tehát bravúrra lett volna szükség, de ez nem sikerült. A fáradtan mozgó magyar játékos nem tudta megnehezíteni Wang dolgát, csak felvillanásai voltak, így az ellenfél simán nyert, Szudi pedig nagy valószínűséggel lemarad a párizsi játékokról, mert a világranglista 203. helyezettjeként nincs sok esélye, hogy júniusban indulási joghoz jusson.

egyenes kieséses tábla, 2. szakasz:
bronzmérkőzés (kvótamérkőzés):
nők:
Margarita Peszocka (ukrán)-Póta Georgina 4:3 (10, 8, 9, -7, -5, -5, 5)  

férfiak:
Yang Wang (szlovák)-Szudi Ádám 4:0 (7, 2, 8, 6) 

A bosnyák fővárosban 79 játékos – 36 nő és 43 férfi – állt asztalhoz.

A tornán öt-öt párizsi kvóta talált gazdára. A csoportkör után mindkét nemnél 24-en – a csoportok első két-két helyezettjei – kerültek az első kieséses táblára, innen a két döntős jutott indulási joghoz szombaton délelőtt (a finálét nem játszották le). A délután rajtolt második táblán már csak 22-22 játékos küzdött, közülük vasárnap három-három asztaliteniszező szerzett kvótát, a két döntős és a bronzmérkőzés győztese (a döntőt ezúttal sem játszották le). A hatodik kontinentális kvótát a június 11-én nyilvánosságra kerülő világranglista legjobbja kapja.

A magyaroknak csapatban nem sikerült kvótához jutniuk, az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes páros viszont ott lesz Párizsban. Egyesben a szarajevói verseny mellett még a június 18-i ranglista kínál esélyt az indulási jog kiharcolására.

Borítókép: Póta Georgina (MTI/Szigetváry Zsolt)

További tartalmak