×

Szélsőséges körülmények a női maratonin, a mezőny harmada feladta a vb-t

A kenyai Ruth Chepngetich nyerte a 2019-es dohai atlétikai világbajnokság első aranyérmét, miután elsőként ért célba az szélsőséges körülmények között, éjszaka rendezett női maratoni versenyen.

(fotó: EPA/ALI HAIDER)32 fokos hőségben és 74%-os páratartalom mellett, pont emiatt helyi idő szerint 23:59-kor sütötték el a rajtpisztolyt, 68 futó vágott neki a 42195 méteres távnak.

A rendkívüli kihívásokat jól mutatja, hogy két futó a rajtot sem vállalta, és 15 km után már nyolcan feladták a küzdelmet az éjszakai futás ellenére.

(fotó: EPA/NICK DIDLICK / POOL)Nagyjából ez volt az a pont (15 km), ahol kialakult a versenyt domináló négyfős élmezőny: két kenyai, a kétszeres világbajnok (2011, 2013) Kiplagat és Chepngetich, a tavalyi Nemzetközösségi Játékokat megnyerő namíbiai Johannes és a vb-címvédő bahreini, Chelimo diktálta az iramot. Első számú üldözőjük az izraeli Salpeter volt, de hiába próbálkozott zárkózni, nem tudta úgy megközelíteni a négyes élbolyt, hogy valódi veszélyt jelentsen.

(fotó: EPA/NOUSHAD THEKKAYIL)Chepngetich 35 km után, egy frissítőpontnál, kulaccsal a kezében lépett meg az élbolytól, amely három részre szakadt 6 km-re a cél előtt. A második helyen Chelimo  követte 7 másodperccel lemaradva.

Chepngetich végül rendkívül magabiztosan, 2:32:43-as idővel nyerte meg Doha első világbajnoki címét és karrierje első nagy világversenyét, több mint egy perccel megelőzve az ezüstérmes Chelimót, a bronz Johannes nyakába került.

A legjobb európai a spanyol Marta Galimany lett, aki a 16. helyen ért célba. A versenyt végül a mezőny több mint harmada, 66 indulóból 23 nem tudta befejezni.

A szokatlan, éjféli időpont és a nagy meleg miatt kiugróan jó időeredményekre nem lehetett számítani, sőt már előzetesen felmerült, hogy a világbajnokságok leglassabb maratonija lesz a mostani. Az eddigi negatív rekordot az oszakai vb tartotta, amikor a kenyai Catherina Nderebának hasonló körülmények között 2:30:37 órás idő is elégnek bizonyult a győzelemhez, ezúttal pedig 2:32:43 óra.Női maraton, világbajnok:
Ruth Chepngetich (Kenya) 2:32:43 óra
2. Rose Chelimo (Bahrein) 2:33:46
3. Helalia Johannes (Namíbia) 2:34:15