×

Az ezüsthajú rapper, aki Usain Bolt világrekordjára tör

Usain Bolt visszavonulása óta még nincs igazi királya az atlétikának, de hercegek már akadnak. Az egyik a 200 méter világbajnoki címének legnagyobb favoritja, az amerikai Noah Lyles, akiben minden megvan, hogy az atlétika új nagy csillaga és kirakatarca legyen.

Szeptember 27-én tagadhatatlanul új éra kezdődött az atlétikában: 16 éve nem rendeztek vb-t a jamaicai sprinter nélkül, persze nem csak ez az oka, hogy fájdalmasan üresek a dohai Kalifa Stadion lelátói. Egy biztos, csak egy olyan arc léphet Bolt örökébe, aki a pályán elért sikerek mellett szórakoztató, magával ragadó és színes egyéniség is egyben. A 200 méteres síkfutás férfi döntőjének favoritja, Noah Lyles minden kritériumnak megfelel, hiszen a 22 éves futógép rap előadóként, modellként, ruhatervezőként is jeleskedik.Persze ezek közül egyik sem segít majd neki megnyerni a 200 méter világbajnoki döntőjét, az alkalmi néző figyelmét azonban képesek megragadni, ugyanúgy, mint a futamok utáni különleges ünneplések, táncok és pózolások, amiben Bolt ugyanúgy verhetetlen volt.

Lyles bevallása szerint sokkal inkább ezeket tanulmányozza, amikor Bolt videót nézi.

„Sokkal jobban leköt az életvidám, mókás oldala, mint a futásai. Mindig is érdekelt, hogyan és mivel érte el, hogy az emberek érdeklődjenek az atlétika iránt”nyilatkozta egy interjúban a világbajnokság előtt.

„Sokan képesek gyorsan futni, de Bolt ünneplései tették igazán emlékezetessé a győzelmeit. Akár lehetek én is egyszer a világ leggyorsabb embere, de emlékeznek is majd rám? Valószínűleg nem, mert egyszer majd jön valaki, aki még gyorsabb lesz. De Bolt személyiségére örökké emlékezni fognak” – fejtette ki álláspontját Lyles.

Usain Bolt komoly örökséget hagyott maga után (Fotó: MTI/EPA/Srdjan Suki)A saját útját akarja járni

„Nem tekintek úgy magamra, mint a következő Bolt. Semmilyen űrt nem áll szándékomban betölteni, azért vagyok itt, hogy önmagamat adjam”jelentette ki egy másik interjúban.

„Élvezem, amit csinálok és nem félek megmutatni, milyen jól érzem magam versenyzés közben.”


Noah Lyles szerint jó esélye van megdönteni a világrekordot (Fotó:EPA/OLIVIER HOSLET)Ezüst nyíl

Az amerikai bajnokság után Dohában is ezüstre festett hajjal láthattuk Lylest, aki karrierje első világbajnokságán vesz részt.

A tokiói olimpián várhatóan a 100, a 200 és a 4x100-as váltó aranyérmét is megcélozza majd, Katarban azonban csak 200 méteren láthatjuk versenyezni. Hétfőn a legjobb idővel, 19.86-tal jutott a fináléba.

„Nagyon jó esélyem van világbajnoki címet szerezni és nagyon jó esélyem van a világrekord megdöntésének közelébe jutni” – vetítette előre, mire is készül Katarban.

Noah Lyle nem tartja lehetetlennek a 19 másodperc alatti időeredményt (Fotó: EPA/VALDRIN XHEMAJ)Az amerikai a 2019-es Gyémánt Ligát 100 és 200 méteren is megnyerte, az ő nevéhez fűződik az idei legjobb eredmény 200 méteren (19.50), ami a minden idők negyedik leggyorsabb ideje, csak Bolt, Blake és Johnson futott jobbat. Nem sokkal maradt el ettől a vb-elődöntőben, de tisztán látható volt, milyen sok maradt még a lábaiban.

Bolt 19.19-cel tartja a világcsúcsot, sok szakértő ezt a rekordját tartja a legkeményebb diónak.

„Szerintem nem lehetetlen 19 alá menni, de akkor sem szándékozom megállni, ha ez sikerül. Addig feszegetem a határokat, amíg csak képes vagyok rá. Akárki is követ majd engem, fel lesz neki adva a lecke. Ha sikerül, örülni fogok neki. Ha nem sikerül, akkor is élvezni fogom az utat, amit járok” – mondta.

Nagy előnye, hogy soha nem versenyzett Bolt ellen, pontosabban, soha nem győzte le Bolt, mert az bizony ott lebegne a feje fölött, akármit is érne el.

A férfi 200 méteres síkfutás világbajnoki döntője kedden 21.50-től lesz látható élőben a Duna Worldön és az m4sport.hu-n.