Bravúros hajrával lett a tízpróba legfiatalabb világbajnoka Niklas Kaul

Ha valaki Niklas Kault tette volna meg a dohai világbajnokság előtt győztesnek, az minden bizonnyal sokat nyert volna, ugyanis a német atléta keresztülhúzta az előzetes számításokat és aranyérmet nyert a 2019-es viadalon.

„Sosem hittem, hogy ez lehetséges" - nyilatkozta Kaul csütörtöki vb-győzelme után. Valószínűleg nem ő az egyetlen, aki nehezen fogja fel, hogy a dobogó legfelső fokára állhatott. Főleg annak tekintetében, hogy világranglista helyezése, valamint az első nap utáni állás sem predesztinálta azt, ő lehet a végső nyertes.

A szerdai öt szám után a 11. helyen állt a német, aztán csütörtökön mintha másik lábbal kelt volna ki az ágyból, szinte megtáltosodott.

A 110 gát után ugyan előrelépni még nem tudott, azonban a diszkoszvetést egyéni csúccsal (49,20) megnyerte, rúdugrásban szintén legjobbját megugorva hatodik lett, és összesítésben már a hatodik helyen állt. Fontos megemlíteni, hogy a szám világcsúcstartója és címvédője, Kevin Mayer a rúdugrás után sérülés miatt kénytelen volt feladni a versenyt - az első helyről.

Kaulnak így sem lehetett sima útja a dobogó legfelső fokára. A világranglistát  jelenleg is vezető kanadai, Damian Warner és az észt, Maicel Uibo - mindketten a szám esélyesei közé tartoztak -, mindent megtettek azért, hogy ők legyenek 2019 legjobbjai. Egy ideig úgy is tűnt, hogy kettejük közül kerül ki a végső győztes, azonban ekkor jött a gerelyhajítás...

Kaul nemcsak saját legjobbját javította meg, hanem világcsúcsot dobott a tízpróbázók között, 79,05-ös dobása több mint 25 méterrel jobb volt, mint Warneré és Uiboé, így a német felugrott a két nagy esélyes mögé a pontverseny harmadik helyére, mindössze 19 ponttal lemaradva az aranyérmes pozíciótól.

Ekkor már a fogadóirodák sem fizettek volna sokat a német győzelmére, hiszen 1500 méteren ő rendelkezett az idei legjobb eredménnyel, egyedüliként tudott 4 perc 20 másodpercen belüli időt futni (4:17.63). Ráadásul az egész mezőnyben ő az egyetlen, aki 4 perc 16 másodpercen belül teljesíteni tudja a távot.

Kaul köszönte szépen és élt az előtte adódó lehetőséggel, 4:15.70-et repesztve megnyerte a tízpróba utolsó számát, így a világbajnokságot is, eddigi legjobb eredményével, 8691 ponttal és ő lett a sportág történetének legfiatalabb világbajnoka.

„A tízpróba mindig nagyon nehéz, örülsz, ha végre befejezed – mondta Kaul a verseny után. – Nem igazán tudom leírni ezt az érzést. Nem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet. Német társaim Kai (Kai Kazmirek) és Tim (Tim Nowak) végig biztattak. Az 1500 előtt nagyon izgultam és féltem, hogy elrontom az egészet."

A német Bild-nek elárulta, étrendváltoztatásra is szüksége volt a tízpróba második napja előtt, ugyanis gyomorproblémákkal küzdött.

„Ez valószínűleg azért történhetett, mert az arab étrend sokkal fűszeresebb, én pedig rossz döntést hoztam és túl sok vizet ittam, ami ebben az esetben nem volt jó az emésztőrendszeremnek. Egyeztettem az orvosi stábbal és elkezdtem vízzel kevert gyümölcsleveket inni. Láthatóan ez segített is, hiszen túlszárnyaltam a legjobb eredményeimet." 

Az újdonsült világbajnok hozzátette, szerdán nyugodtan aludt annak ellenére is, hogy öt szám után csak a 11. helyen állt. „Az első nap kárfelmérés volt, a másodikon rendesen odatettem magam."

Eredmény:
tízpróba, világbajnok:
Niklas Kaul (Németország) 8691
2. Maicel Uibo (Észtország) 8604
3. Damien Warner (Kanada) 8529