×

Hosszú ideje várt eredményekkel zárták a vb-t a magyar atléták

Kozák Luca gátfutásban a 13., Nguyen Anasztázia távolugrásban a 12., míg Rivasz-Tóth Norbert gerelyhajításban a 9. helyen végzett a dohai atlétikai világbajnokság zárónapján.

Kozák szombati előfutamából a negyedik helyen jutott tovább kereken 13 másodperces eredménnyel, aminél - mint mondta - jobbat akart futni az elődöntőben, sőt a 12.84 mp-es olimpiai szintet is célba vette. Az elődöntő első futamában előkelő társaságba került a nyolcas pályára az olimpiai ezüstérmes amerikai Nia Ali mellé, de itt indult a 12.32-vel világranglista-vezető jamaicai Danielle Williams, a fedettpályás Európa-bajnok holland Nadine Visser és a vb-második német Cindy Roleder is. A három előfutamból az első két helyezettek mellett a további két legjobb idővel rendelkező lett finalista.

A debreceni futó nem a legjobban jött el a rajtból, de a hajrája jól sikerült és 12.87 mp-cel, idei legjobbjával az ötödik helyen ért célba.

„Az idei legjobbamat kihoztam magamból, nem szabad csalódottnak lennem. Főleg úgy, hogy a fedett Eb után kicsit döcögősen indult a szezon, májusban húztam először szögest – értékelt utána. – Jó lett volna megfutni az olimpiai szintet, de világranglistáról is ki lehet jutni Tokióba és ez a vb sok pontot hoz nekem.”

Siska Xénia volt az utolsó magyar sprinter, aki Kozák Luca előtt vb-elődöntőt futott, még 1983-ban.

 

Nguyen Anasztázia a szombati selejtezőben harmadikra 6,54 métert ért el, amivel a 11. helyen jutott tovább. Megelőzte többek között az olimpiai és négyszeres világbajnok amerikai Brittney Reeset, akinek 6,52 méteres legnagyobb ugrása csak a 13. helyhez volt elég és kiesett.

Az MTK versenyzője a döntőben elsőre belépett a magyar atléta, másodikra 6,26 méterig repült, de láthatóan nem volt ezzel elégedett. Harmadikra ugrotta a legnagyobb, de ezúttal is belépett, így a 12. helyen zárt.

„Az első, érvénytelen ugrás nem tett jót a lelkemnek, másodikra inkább a biztonságra törekedtem, a harmadikra pedig, ami nagyobb lett volna, mint a második, már kockáztattam – nyilatkozott Nguyen. – Bosszant, mert semmi olyan nem kellett a nyolcba jutáshoz, amire ne lettem volna képes most vagy a szezon korábbi szakaszában.”

Női távolugrásban utoljára a 2005-ös vb-n jutott be magyar versenyző a döntőbe, akkor Vaszi Tünde kilencedik lett.

 

Rivasz-Tóth Norbert az első magyar férfi gerelyhajító, aki döntőbe jutott világbajnokságon. A két éve U23-as Európa-bajnok versenyző a szombati selejtezőben elsőre megdöntötte saját országos csúcsát és 83,42 méterrel a kilencedik helyen lett finalista. Ami egyébként több sztárnak sem sikerült bejutnia, így búcsúzott többek között két német, az olimpiai bajnok Thomas Röhler és az Eb-ezüstérmes Andreas Hoffmann, valamint az idei negyedik legjobb eredménnyel rendelkező litván Edis Matusevic.

Rivasz-Tóth Norbert a fináléban is elsőre érte el legjobbját és sokáig úgy tűnt, a 79,73 méter elég lesz a nyolc közé kerüléshez. Másodikra 77,89, harmadikra 76,55 m következett.
A második és harmadik sorozatban azonban többen is túldobták, így végül a kilencedik helyen végzett.

„Az eredmény nem olyan lett, mint szerettem volna, próbáltam kihozni magamból a maximumot, de örülök, hogy döntőt dobtam” – nyilatkozott Rivasz-Tóth Norbert.
Hozzátette, hosszú volt a szezon, sűrű a versenynaptár. Kiemelte, jövőre célja a tokiói olimpia.

 

A magyar csapat egy érmet szerzett és összesen négy döntős helyezést ért el a dohai világbajnokságon. Kalapácsvetésben Halász Bence (78,18 m) a magyar atlétika 14. érmét szerezte és a tavalyi Európa-bajnokság után ismét a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Rajta kívül a vasárnapi döntősök mellett az olimpiai bronzérmes Márton Anita az ötödik helyen végzett (18,86 m) súlylökésben.

Eddig három világbajnokságon (1191, 2001, 2003) fordult elő, hogy négy ügyességi számban szerepelt magyar versenyző a döntőben – ennek és az éremszerzésnek a tükrében eredményesnek nevezhető a szereplés. Ami jobb is lehetett volna, de a szerencse nem állt a magyar csapat mellé. A 3000 m akadályon országos csúccsal olimpia szintet elért Kácser Zita fizikai és pszichés okokra hivatkozva lemondta a részvételt, majd sérülés miatt a világranglistán negyedik hétpróbázó, Krizsán Xénia is erre kényszerült. Az Eb-negyedik hétpróbázó idén elért 6619 pontos magyar rekordja bronzérmet ért volna a vb-n.

Dohában Wagner-Gyürkés Viktória részben önhibáján kívül bukott a 3000 m akadály előfutamában, a vb-ötödik Helebrandt Máté kimerültség miatt orvosi ellátásra szorult 50 km-es gyaloglásban, a gátas Szűcs Valdó öt ezreddel, Kerekes Gréta pedig három századmásodperccel maradt le az elődöntőről. Halász Bencét pedig mindössze egy centiméter választotta el az ezüsttől.