A koronavírus miatt elhalasztották a fedettpályás atlétikai vb-t

A kínai koronavírus terjedése miatt egy évvel elhalasztották az eredetileg idén március 13. és 15. között esedékes fedettpályás atlétikai-világbajnokságot, amelynek Nancsing a házigazdája.

A BBC beszámolója szerint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) történt konzultáció után egyéves halasztás mellett döntött, és elvetette annak lehetőségét, hogy más város adjon otthont a vb-nek.

"Megvizsgáltuk annak a lehetőségét, hogy az eseményt egy másik országba helyezzük át, és szeretnénk köszönetet mondani azoknak a városoknak, amelyek önként jelentkeztek a világbajnokság megrendezésére. A vírus Kínán kívüli elterjedésének továbbra is fennálló veszélye miatt ugyanakkor úgy döntöttünk, hogy nem élünk ezzel a lehetőséggel, mivel ez később újabb halasztáshoz vezethet. Úgy döntöttünk, hogy nem töröljük a világbajnokságot, mivel sportolóink szeretnének részt venni ezen az eseményen. Azon fogunk dolgozni sportolóinkkal, partnereinkkel és a szervezőbizottsággal együtt, hogy találjunk a tornának egy alkalmas időpontot 2021-ben” – áll a nemzetközi szövetség közleményében.

Korábban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is jelezte, hogy folyamatosan egyeztet a WHO-val és saját szakértőivel is a koronavírusról. A bizottság illetékese a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy a tokiói olimpia biztonságos lebonyolításának elengedhetetlen része a fertőző betegségek elleni szükséges intézkedések meghozatala.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó új típusú koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. Lappangási ideje 2-10 nap lehet. A vírus okozta járvány valószínűleg a Nancsingtól mintegy 600 kilométerre fekvő Vuhan egyik piacáról indult tavaly decemberben. Kínában mostanra 132-re emelkedett a koronavírus miatt elhunytak száma. A bizonyíthatóan e kórokozóval fertőzöttek száma csaknem hatezer. Legalább 47 megerősített esetet jelentettek 16 országból, köztük Thaiföldről, Franciaországból, az Egyesült Államokból és Ausztráliából. Haláleset még nem történt Kínán kívül.