Musorujsag
Élő Eredmények

Nem csak Duplantis ment nagyot a hétvégi atlétikaversenyeken

mti
A férfi rúdugrás mellett az 5 kilométeres utcaifutás világrekordja is megdőlt a hétvégén, s kevés hiányzott ahhoz, hogy férfi 60 méteren és férfi súlylökésben is új csúcs szülessen.

A sportágban egyértelműen a 20 éves Armand Duplantisról szólt az elmúlt hét. A svéd rúdugró előbb Torunban javította 6,17 méterre a francia Renaud Lavillenie 6,16-os világcsúcsát, majd szombaton Glasgow-ban a 6,18-on is átjutott.

Armand Duplantis a pénzjutalmat garantáló transzparenssel ünnepli a férfi rúdugrás 6,18 méteres világcsúcsát a fedettpályás atlétikai versenysorozat glasgow-i nagydíján 2020. február 15-én (Fotó: MTI/EPA)

„A közönség óriási energiát adott nekem, én pedig kihasználtam ezt” – dicsérte szombaton a skót publikumot az ifjú rekorder, aki 30 ezer dollár kapott eredményéért.

Másnap a tavaly mezeifutásban, majd Dohában 10 000 méteren világbajnoki címet nyert ugandai Joshua Cheptegei parádézott: az eddigi rekordon 27 másodpercet javítva nyerte meg a monacói 5 kilométeres utcai futóversenyt.

Az ugandai Joshua Cheptegei a dohai világbajnokság tízezer méteres döntőjében 2019. október 6-án (Fotó: EPA/Srdjan Suki)

„Benne volt a fejemben, hogy 13 perc alatt futok ma és amikor éreztem, hogy a lábaim jól bírják a tempót, eldöntöttem, hogy megcsinálom” – összegezte versenyét a 12:51 perccel célba érő afrikai atléta, aki mögött a második svájci Julien Wanders 13:18-cal Európa-csúcsot ért el. Ezen a távon 2017 novembere óta tartanak nyilván hivatalos rekordokat.

A hétvégén rendezték az amerikai fedettpályás országos bajnokságot, melyen férfi 60 méteren Christian Coleman, férfi súlylökésben pedig Ryan Crouser nyújtott parádés teljesítményt. A 100 méteren és 60 méteren is világbajnoki címvédő Coleman óriási fölénnyel nyerte (6.37 másodperc) a vágtaszámot, mindössze három századdal maradt el saját világcsúcsától úgy, hogy a rajt után kifejezetten rosszul kapott lábra és 10 métert követően még hátrányban volt riválisaival szemben.

Christian Coleman (Fotó: EPA/Facundo Arrizabalaga)

Férfi súlylökésben az amerikai bajnokság hagyományosan kiélezett csatát és világszínvonalú eredményeket hoz fedettpályán és szabadtéren egyaránt. Idén viszont csak az eredmény tekintetében volt különleges a viadal, mivel az olimpiai címvédő Crouser kiemelkedett a mezőnyből. A 27 éves nehézatléta emlékezetessé tette a versenyt, háromszor lökött 22 méter fölé, negyedik kísérlete pedig 22,60-ig szállt, ami csupán 6 centivel rövidebb honfitársa, Randy Barnes 1989-ben elért világcsúcsánál.

További tartalmak