Brit atléták az olimpia elhalasztását kérik

A nemzetközi szövetség és a japán szervezők biztosak benne, hogy megrendezik a június 24-én kezdődő olimpiát, a sportolók jelenleg még abban sem biztosak, hogy a kvalifikációra fel tudnak készülni.

(fotó: atletika.hu)Brit atléták az első sportolók, akik nyíltan felszólították a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy halassza el a július 24-én kezdődő tokiói nyári olimpiai játékokat.

"A NOB-nak határozottan kell cselekednie és el kell halasztania az olimpiai játékokat a koronavírus-járvány következményei miatt. Fogalmunk sincs, mennyire rossz lesz ez, és amit eddig láthattunk, az csak a jéghegy csúcsa lehet" - mondta Guy Learmonth 800-as futó a Guardiannak.

"Természetesen a NOB és az egész világ sikeres olimpiát akar. De ahhoz, hogy ez megtörténjen, szilárdan hiszem, hogy el kell halasztani az eseményt, kivéve, ha a hatóságok garantálni tudják, hogy a szokásos módon folytatódni fog minden, amit nem hiszem, hogy a jelenlegi helyzetben meg tudnának tenni" - mondta a 27 esztendős sportoló, akit az sem nyugtatott meg igazán, hogy a japán miniszterelnök kijelentette, semmi gond nem lesz az olimpiával.

Learmonth szerint reálisan kell nézni a helyzetet, hiszen ha a brit kormány véleménye szerint a járvány tetőzése májusra-júniusra várható, akkor nincs értelme az olimpia megrendezésről beszélni. Véleménye szerint ősszel, de inkább 2021-ben, vagy 2022-ben kellene megtartani a játékokat.

A férfi 4x400-as váltóval olimpiai bronzérmes Martyn Rooney szerint, jelenleg vannak sokkal fontosabb dolgok is az olimpiánál, és ezt a sportolók is meg fogják érteni. Rooney szerint már az szomorú volt, hogy az olimpiai lángot nézők nélkül gyújtották meg, de a játékokat nem lehet a szurkolók nélkül megrendezni. "Ha Tokióban a tömeges részvétel nagy kockázattal jár, senki nem fog odamenni" - mondta Rooney.

A 2011-ben 400 gáton világbajnoki címet szerző Dai Greene szerint a járvány miatt rengeteg olyan sportoló van, aki nem tud edzeni. Ha viszont nem tudnak rendesen felkészülni, úgy nem lesznek képesek kvalifikálni sem Tokióra.

Ugyanakkor a nemzetközi szövetséget nem igazán érdeklik a félelmek, ragaszkodnak a kvalifikációs rendszerhez. „Az atlétika viszonylag jó helyzetben van, mivel nagyon rugalmas rendszerünk van, és a kvalifikációs időszak több mint tíz hónapja kezdődött és a szabadtéri szezon kezdetéig is van még két hónapunk. Ezalatt még sok minden változhat” - hangsúlyozta a testület szóvivője.