×

Kétszázötven dollárt kapnak a semleges színekben versenyző orosz atléták

Az Orosz Atlétikai Szövetség (VFLA) fejenként 250 dolláros kompenzációt szavazott meg azon sportolói javára, akik semleges státuszú indulóként szereznek érmet világversenyen.

Az összeg egyfajta költségtérítés, mivel az orosz atléták csak hosszú adminisztrációs folyamat végén kaphatnak részvételi engedélyt, hogy nemzetközi versenyen rajthoz állhassanak.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA, korábban IAAF) 2015 novemberében tiltotta el az oroszokat a nemzetközi viadaloktól, mivel kiderült, az országban rendszerszintű doppingolás folyt. A versenyzőknek ugyanakkor - a VFLA azóta is tartó felfüggesztése ellenére - a WA lehetőséget adott, hogy külön, egyedi engedéllyel, semleges státuszban ott lehessenek az eljövendő világversenyeken, köztük a 2020-ról 2021 nyarára halasztott tokiói ötkarikás játékokon.

A nemzetközi szövetség a semleges státusra irányuló kérelmeket csak a VFLA és az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) csatolt hivatalos leveleivel együtt veszi figyelembe, amelyek a tiszta felkészülést igazoló információkat tartalmaznak a sportolóról.

A kérelmezők közül odahaza eddig 62 orosz atléta kapott zöld jelzést, a támogató levél azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy a WA is rábólint az érintettek indulására.