×

Elindult a büntetőeljárás a Nemzetközi Atlétikai Szövetség korábbi vezetője ellen

Hétfőn Párizsban megkezdődött a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF, most WA) korábban irányító Lamine Diack elleni büntetőeljárás.

A vád szerint a 87 éves szenegáli ex-sportvezető körülbelül 3,45 millió eurót kapott orosz sportolóktól - átlagosan "hat számjegyű" összegeket - azért, hogy doppingeseteket titkoljon el. A bíróságon elhangzott, hogy ennek köszönhetően számos orosz atléta indulhatott nagy versenyeken, például a 2012-es londoni olimpián is.

A vádpontok között elhangzott továbbá, hogy Diack a szponzorációval és a televíziós közvetítési jogokkal kapcsolatos tárgyalásokon további másfél millió dollárt kapott orosz forrásból,  amivel Macky Sall 2012-es szenegáli elnökválasztási kampányát támogatta, cserébe azért, hogy lassítsa az oroszok elleni eljárásokat.

Az ügyben további négy vádlott szerepel: Habib Cissé, Diack volt ügyvédje, Gabriel Dollé, aki az IAAF doppingtesztjeit felügyelte, valamint az orosz szövetség korábbi vezetője, Valentyin Balahnyicsev és Alekszej Melnyikov edző. A tárgyaláson Dollé tagadta a megvesztegetéseket, ugyanakkor azt megjegyezte, hogy visszatartottak információkat a doppingesetek számával kapcsolatban annak érdekében, hogy az IAAF ne kerüljön gazdaságilag lehetetlen helyzetbe a szponzorok esetleges elmaradása miatt.

Az ügyben Diack fia, Papa Massata Diack is vádlott, ő azonban elmenekült Szenegálba, ahonnan nem adják ki a hatóságoknak.

Diack korábban tagadta a bűnösségét, hétfőn mindössze a személyazonosságát igazolta, vallomást várhatóan szerdán tesz.