×

Egyedül futva is világcsúcsot döntött a norvég atléta

A norvég sztárok kitettek magukért, világ- és Európa-csúcsot futottak csütörtök este Oslóban, ahol a hagyományos atlétikai Gyémánt Liga-verseny helyett az úgynevezett „Lehetetlen Játékokat” rendezték meg.

Karsten Warholm kartonfigurák előtt futja a 300 méter gátat a „Lehetetlen Játékok” elnevezéső oslói versenyen 2020. június 11-én (Fotó: EPA/Heiko Junge)A zárt kapus viadalon a jelenlegi két legjobb norvég atléta emlékezetes estét produkált. A férfi 400 m gát világbajnoka, Karsten Warholm 300 gáton egyedül futva is megdöntötte saját, 34.26 másodperces világcsúcsát, méghozzá nem is kevéssel, ugyanis 33.78 mp-nél állította meg az órát.

Rögtön az ő futását követte a 2000 méteres csapatverseny, melyen az Ingebrigtsen-fivérek két honfitársukkal kiegészülve csaptak össze a Nairobiban rajtoló kenyai különítménnyel, melyben az 1500 méter tavalyi és 2017-es világbajnoka, Timothy Cheruyiot és Elijah Manangoi is szerepelt. A futás a norvégoknak sikerült sokkal jobban, s ahogy az várható volt, közülük is a 19 éves, kétszeres Európa-bajnok Jakob villogott és 4:50.01 percre javította – a viadalon televíziós kommentátorként közreműködő – Steve Cram 1985 óta fennálló Európa-rekordját.

A norvég csapat fölényére jellemző, hogy amíg Jakob, Henrik és Filip Ingebrigtsen is 5 percen belüli eredménnyel ért célba, addig a kenyaiaknál a legjobb, Timothy Cheruiyot 5:03.05-öt produkált. A csapatok között a három legjobb összideje döntött.

A viadalon férfi rúdugrást is rendeztek, azt is rendhagyó módon, az idén világcsúcsokat ugró svéd Armand Duplantis ugyanis az oslói stadionban, míg a korábbi rekorder, francia Renaud Lavillenie saját kertjében ugrott. A csatából előbbi jött ki jobban, 5,86 méterrel nyert, a francia világ- és olimpiai bajnok pedig 5,81-gyel lett második.