Musorujsag
Élő Eredmények

Idén is olimpiai és világbajnokok jöhetnek a Gyulai Memorialra

mti
A korábban bejelentettnél egy nappal előbb, augusztus 19-én kerül sor Székesfehérváron a 10. Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjra, melyen a tavalyi év női atlétája, Dalilah Muhammad is vállalta az indulást.

A verseny pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a Gyulai Memorial az idei évtől a világ második számú versenysorozatának, a Kontinentális Kör 10 állomásos Arany szekciójának a része és több olyan szám is lesz a programjában, mely értékét és erejét tekintve Gyémánt Liga-szintű. A GYL-ben ugyanis csak 24 szám kapott helyet 2020-tól, s a kimaradtak a Gold-viadalokon kerülnek műsorba.

Spiriev Attila sportigazgató ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy óriási elismerés a versenynek a mostani besorolása és olyan hagyományos viadalokkal van egy szinten, mint a tokiói, a hengelói, vagy a kingstoni atlétikai seregszemle. A sportigazgató hangsúlyozta, hogy ez nem véletlen, a Gyulai Memorial ugyanis évről évre színvonalasabb eredményeket produkált, a tavalyi dohai világbajnokságon 16 olyan sportoló szerzett összesen 19 aranyat, akik részt vettek korábban a magyar versenyen. A 2019-es Gyulain 10 későbbi világbajnok indult. Közülük az idei évre is többen aláírtak.

Spiriev igyekezett hangsúlyozni, hogy a koronavírus-járvány miatt sok a bizonytalanság, most még nem lehet tudni, hogy azok, akik elígérkeztek, jöhetnek-e majd. Jelen állás szerint ugyanakkor ha lehet, biztosan indul Fehérváron – a megyeszékhelyre rendszeresen visszatérő – az amerikai Dalilah Muhammad, a női 400 gát olimpiai és világbajnoka, aki tavaly két világcsúcsot is futott, valamint a szintén állandó vendégnek számító amerikai Christian Taylor és bahamai Steven Gardiner. Előbbi a férfi hármasugrás korszakos alakja, a 2010-es évek egyeduralkodója, a londoni és a riói játékok, illetve négy szabadtéri vb bajnoka, utóbbi pedig tavaly Dohában 43.48 másodperces parádés idővel diadalmaskodott férfi 400 méteren.

A három tengerentúli sztár mellett szintén elígérkezett a versenyre a lengyel Pawel Fajdek, a férfi kalapácsvetés négyszeres világbajnoka, akinek a vb-bronzérmes Halász Bence mellett minden bizonnyal a londoni olimpiai bajnok Pars Krisztiánnal is meg kell majd küzdenie.

A sportigazgató, illetve Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke, valamint Gyulai Márton versenyigazgató egyaránt megemlítették, hogy hagyományos versenyre kerül majd sor, ugyanakkor bizonyos korlátozásokat kénytelenek tenni, így például nem lesznek 400 méternél hosszabb futószámok. Ennek a nemzetközi szövetség (WA) szabályozása az oka, ugyanis a WA olyan ajánlások elfogadása esetén engedélyezi azokat, amiket a magyar szervezők nem akarnak megtenni a viadal komolyságának megőrzése érdekében. Deutsch Péter példaként hozta fel, hogy az egyik ajánlás szerint handicappel kellene elindítani a futókat, s ha előzésre kerül sor, szájmaszkot kell felvenni az atlétáknak.

A 10. Gyulain a férfiaknál a 100, a 200, a 400 méter, a 110 gát, a hármasugrás, a diszkosz és a kalapács lesz a nemzetközi szám, míg a nőknél a 200, a 400, a 100 gát, a 400 gát, a távolugrás, a diszkosz és a kalapács.

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az atlétikai viadal a város életének nagyon fontos része. A nemzetközi sztárok felpezsdítik a várost, találkozhatnak, beszélhetnek, fotózkodhatnak velük az emberek. A városvezető azt is kiemelte, hogy a közösségeknek szükségük van a hagyományokra, s fontos, hogy ezek a hagyományok ne szakadjanak meg, ezért elkötelezettek  a Gyulai Memorial iránt.

További tartalmak