Musorujsag
Élő Eredmények

Augusztus közepéig rendezheti tartozását az Orosz Atlétikai Szövetség

Augusztus közepéig rendezheti tartozását az Orosz Atlétikai Szövetség

MTI
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) tanácsa csütörtökön úgy döntött, hogy az orosz szövetség (VFLA) augusztus 15-ig rendezheti büntetését, különben a kizárás sorsára jut.

A WA márciusban büntette 10 millió dollárra (2,94 milliárd forintra) a VFLA-t korábbi doppingmanipulációk miatt. A nemzetközi szövetség a bírság összegének felét két évre felfüggesztette, a fennmaradó bírság, illetve egyéb felmerülő eljárási költségek – összesen mintegy 6,31 millió dollár – megfizetésére viszont július 1-ig adott határidőt. Ezt viszont az oroszok elmulasztották, és azóta sem tudtak fizetni.

Rune Andersen, a WA oroszországi munkacsoportjának vezetője csütörtökön közölte: Oleg Maticin orosz sportminisztertől garanciát kapott arra, hogy az augusztusi határidőig rendezik a büntetést.

Az orosz szövetség kizárását a WA jövő évi kongresszusának kellene jóváhagynia.

A VFLA 2015 óta felfüggesztés alatt áll, sportolói nem képviselhetik a nemzetközi versenyeken országukat, csak külön eljárás végén kaphatnak versenyengedélyt, és pozitív elbírálás esetén is csak semleges színekben indulhatnak a viadalokon. A felfüggesztést eddig tucatszor hosszabbította meg a nemzetközi szövetség, most viszont feltételesen a kizárás mellett döntött, ugyanis már a pénzbírság kiszabásakor jelezte, hogy a fizetés elmulasztása súlyos szankciókat von maga után. A kizárás – amennyiben megtörténik – egyben azt is jelenti majd, hogy orosz atléták semmilyen formában nem versenyezhetnek a nemzetközi porondon.

A nemzetközi szövetség a július elsejei határidő lejárta után egyből cselekedett, és felfüggesztette az orosz atléták versenyengedély-kérelmeinek elbírálását, illetve a VFLA-t vizsgáló munkacsoport tevékenységét is leállította. A WA most azt is közölte, hogy a versenyengedélyek elbírálását egyelőre nem indítja újra.

További tartalmak