×

Tovább harcol a női jogokért Caster Semenya

Tovább küzd a nők jogaiért Caster Semenya kétszeres olimpiai bajnok atléta, miután a Svájci Szövetségi Bíróság kedden elutasította a keresetét, melyet a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tavalyi ítélete ellen nyújtott be.

Caster Semenya (Fotó: EPA/John G. Mabanglo)
A női 800 méter londoni és riói aranyérmese a bíróságnál a CAS azon döntésének hatályon kívül helyezését szerette volna elérni, mellyel a sportdöntőbíróság helyben hagyta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) nők tesztoszteronszintjére vonatkozó szigorú szabályozását.

A WA 2018-ban határozott úgy, hogy 400, 800 és 1500 méteren nem indulhatnak olyan női versenyzők, akiknek magas a tesztoszteronszintjük, csak ha gyógyszerekkel korlátozzák annak mértékét. Márpedig Semenya hiperandrogenizmussal küzd, ami nők esetében akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfi hormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet.

"Tovább harcolok a női atléták jogaiért mindaddig, amíg mindannyian olyan szabadon nem futhatunk, amilyennek születtünk" - jelentette ki szerdán a dél-afrikai sztár, aki 2012 és 2016 után jövőre nem nyerheti meg sorozatban harmadszor is a női 800 méter olimpiai aranyérmét. Két éve ugyanis jelezte, hogy nem hajlandó gyógyszereket szedni.

Semenya arról nem nyilatkozott, hogy fellebbez-e Strasbourgban az Emberi Jogok Európai bíróságánál, ügyvédje azonban jelezte, egy sportszervezet semmiképpen sem gátolhatja az alapvető emberi jogokat, ezért cselekedniük kell.

A kétkörös távon háromszoros világbajnok Semenya idén már igyekezett alkalmazkodni az új helyzethez, és jelezte, hogy 200 méteren szeretne kijutni a tokiói játékokra.