×

Őszi szünetben gyümölcsládákat pakolt, már az olimpiára fókuszál Halász Bence

Teljes gőzzel a 2021-re halasztott olimpiára koncentrál világbajnoki bronzérmes kalapácsvetőnk, Halász Bence, aki szeretne dobogóra állni a japán fővárosban.

Halász Bence a férfi kalapácsvetés selejtezőjében a dohai atlétikai világbajnokságon 2019. október 1-jén (Fotó: MTI/AP/David J. Phillip)
Téved, aki azt gondolja, hogy a kalapácsvető világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Halász Bence süttette a hátát az őszi szabadsága alatt, mert ennek éppen az ellenkezője igaz. A szombathelyi Dobó SE büszkesége két hétig semmi mást nem csinált, csak ládákat rakodott és teherautót vezetve almát és körtét fuvarozott, így segített be édesapja gyümölcstermesztéssel foglalkozó vállalkozásába.

„Hiába marasztaltam Bencét, ráadásul Németh Zsolt, a mestere is beleegyezett volna a hosszabbításba, a fiú két munkás hét elteltével visszatért Szombathelyre, mert ott is akadt bőven dolga. Amíg velünk volt, pirkadatkor kelt, kettesével könnyedén pakolta az almával teli ládákat a teherautóra, miközben a munkásaim ugyanezt egyesével tették meg és abba is belefáradtak. Amikor nekivetkőzött, a brigád minden tagjának leesett az álla, ilyen jó felépítésű csupaizom embert testközelből még soha nem láttak. Bence soha nem riadt vissza a kemény munkától. Amióta pedig tizennégy és féléves korában Szombathelyre költözött, azt is folyamatosan bizonyítja, hogy messze a családi fészektől, tőlünk több mint 400 kilométerre is mindenből a legtöbbet szeretné kihozni. Ha így folytatja, legszebb álma is valóra válhat a tokiói olimpián” – ezekkel a szavakkal fejezte ki szülői elismerését Halász Tamás, Bence édesapja, akit az SzPress Hírszolgálat szólaltatott meg.

„Ha a diszkoszvetést és a súlylökést is beszámítom, idén 30 versenyt vívtam meg az ellenfeleimmel, de önmagammal is, mert kalapácsvetőként az első 80 méteres dobásom volt a legfőbb célom. Az országos bajnokságon kétszer is egyéni csúcsot javítottam, de 12 centiméter így is hiányzott a boldoguláshoz. Ha nincs az a fránya hosszú kényszerszünet, nem lomboz le az olimpia elhalasztás, és még a szerencse is rám kacsint legalább egyszer, most azért vidámabb lennék. Keserűségre így sincs okom, mert a 78 méter fölötti eredményeim a fejlődésemet tükrözik. Most, november elején még csak hangolódunk az igazán nagy munkára, ebbe még jó kis focizások is beleférnek, de hamarosan kiengedjük a féket, és nekifeszülünk az olimpiai felkészülés maratonijának. Kilenc hónapig nem lesz megállás, csak toljuk a mázsákat ezerrel, a robbanékonyságunkat is megpróbáljuk fejleszteni és csak az után következhet a forgás és a dobás legapróbb technikai részleteinek csiszolgatása. Abban biztos vagyok, hogy a  kitartásomra, ahogy azt az édesapám is emlegette, nem lesz panasz” – mondta Halász Bence.

Bence úgy futhat neki az olimpiai évnek, hogy egy-egy világ- illetve Európa-bajnoki bronzérem már ott díszeleg a gyűjteményében. Az sem mellékes, hogy a nemzetközi szövetség 2020-as világranglistáján két lengyel szuperrivális, Pawel Fajdek és Wojciech Nowicki mögött az előkelő és már önmagában is motiváló harmadik helyet foglalja el.

„Lehet, hogy kapok egy kis szidást a mestereimtől, a Németh-fivérektől, mégsem tudok lakatot tenni a számra, amikor az olimpiai terveimről kérdeznek. Ha két nagy világversenyen sikerült bronzérmet nyernem, akkor nem az ördögtől való a harmadik dobogós hely megszerzésének emlegetése. Ehhez az kell, hogy szintet lépve a 79 méteres eredményeimet állandósítani tudjam, amiből egy szép napon aztán kirobban az első 80-as dobásom is. A képlet azért ennél egy kicsit bonyolultabb. Bírnom kell a gyűrődést, elkerülni a sérüléseket és a betegségeket, és megőrizni az optimizmusomat” –mondta befejezésül a szombathelyi Savaria Egyetemi Központban diplomaszerzésre készülő élsportoló.