×

Baji Balázs egy csodán már túl, jöhet az olimpia

Baji Balázsnak világbajnoki bronzérmesként az alapoktól kellett újraépítenie magát, de immár teljes erejével az olimpiai részvétel elérésére koncentrálhat, miközben a sérülését követően nem kecsegtették az orvosok – árulta el a Kossuth Rádiónak adott interjújában.

Sötét, de az itthoni versenyeket, közte a nemzetközi Gyulai Memorialt figyelembe véve sportszempontból nem pokoli esztendő volt a tavalyi – foglalta össze 2020-at a gátfutó.

„Alapvetően nem volt teljesen hiábavaló. Főleg számomra, hiszen a sérülésem után bőven akadt lehetőségem visszanyúlni az alapokhoz, hogy felépítsem magam. Nem kellett hajszolnom magam az olimpia miatt” – emelte ki a pozitív hozadékait az olimpia halasztásával együtt járó versenynaptár-borulásnak.

Persze nem tagadja, nehezen élte meg a hivatalos döntés előtti heteket-hónapokat, hiszen tétlenül kellett figyelnie, miként fogy az idő, és azzal együtt a kvalifikáció esélye. Vegyes érzelmekkel vette tudomásul a játékok áthelyezését, ám mégis megkönnyebbült, majd jöhetett az újratervezés.

Sérülése után ugyanis messzire került az olimpiai szinttől. Ahhoz képest, hogy nem rég a világ élmezőnyébe tartozott, kis túlzással kezdőként kezdte újra, miközben folyamatosan megpróbál megfelelni a saját elvárásainak. „Sokszor kellett magammal is szembe nézni, hogy újból odaálljak minden egyes nap edzeni és versenyezni, tudva azt, akár olyan vereségeket szenvedhetek, ami eléggé fájdalmas. De úgy gondolom, a sportnak nem csak a tündöklés, hanem a küzdelem is része. Ez elől sem szabad megfutamodnom. Ki kell érdemelnem, hogy újból én vagyok a legjobb” – amihez hozzátette, őszintén hisz is abban, hogy ezt eléri.

„A csoda fogalmát már egyszer teljesítettem – emeli ki ennek bizonyításául, hogy bal térdét látva több szakorvos is azt mondta, nincs visszaút. – Sikerült erre fittyet hányni.”

Az elmúlt év még közel esett a sérüléséhez, így nem lehetett teljes, de immár panaszok nélkül, kompromisszum mentes, félelem nélkül munkával igyekszik ismét versenyképessé válni a nemzetközi mezőnyben. „A sebesség az amit a legnehezebb visszahozni – hangsúlyozta, hogy századról századra dolgoznak ezen edzőivel, Tomhauser Istvánnal és Kis Dániellel. – Ha ez sikerül, a technika a helyén van, akár a régi szép idők is elvárhatóak lesznek.”

A 13.32-es kvalifikációs szint azonban nagyon erős, úgy gondolja a 31 éves sprinter, hogy sokaknak fog nehézséget okozni a teljesítése, és neki is inkább a világranglista jelenthet reálisabb kijutást. Ehhez már jól jönnének a nemzetközi megmérettetések a fedettpályás szezonban is, így reméli, nem húzza keresztül a koronavírus.

A hazai versenyek viszont előnyt jelenthetnek, ugyanis a magyar szövetség a megszervezésükkel igyekszik támogatni az atléták világranglistás előmenetelét.

Baji kiemelte, ugyan a tokiói szereplés a legfőbb cél, de nem feltétlen befolyásolja karrierterveit. Hiszen a távlati jövőképben ott szerepel a 2023-as hazai világbajnokság.

 
A Kossuth Rádió interjúját a lejátszóra kattintva hallgathatja meg: