Újabb magyar atléta esett ki koronavírus miatt az Eb-keretből

Szűcs Valdó és Bartha-Kéri Bianka után Varga Gréta is kivált a csütörtökön kezdődő toruni fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon szereplő magyar csapatból.

Mint arról korábban beszámoltunk, a gátas Szűcs Valdó sérülése nem jött rendbe, míg a 800-as Bartha-Kéri Bianka PCR-tesztje pozitív eredményt hozott, így ők nem lehetnek ott a lengyelországi kontinensviadalon. Szintén a fertőzés miatt marad távol az Eb-től Bartha-Kéri edzője, Tóthné Stupián Anikó, aki mások mellett a férfi 1500 méter országos rekorderének, Szögi Istvánnak is a trénere. Csatlakozik ugyanakkor a válogatotthoz a női távolugrás idei országos bajnoka, Lesti Diánána,

Hétfőn déután kiderült, hogy egy másik veszprémi atléta, az 1500-as Varga Gréta sem utazhat, mert az ő koronavírustesztje is pozitív lett.

Szűcs Valdót az M4 Sporthíradója New York melletti otthonában érte el, és a 25 éves atléta elmondta, nehéz döntést hozott meg.

„Egy kiújuló hajlítóizom-sérülés akadályozott meg abban, hogy jól szerepeljek fedett pályán. A menedzsmentemmel megbeszéltük, hogy nem kockáztatunk, idén az olimpia és a szabad téri versenyek a legfontosabbak, ezért marad ki a fedett pályás magyar bajnokság és az Eb is” – fejtette ki, hozzátéve, már elkezdtett ugyan edzeni, de még az alapoknál tart. Az első versenye a szabad téri szezonban nyolc hét múlva várható az Egyesült Államokban.

A februárban 60 méteren 7.29 másodperccel új világcsúcsot futott Grant Hollowayről Szűcs Valdó elmesélte, hogy sosem versenyzett még az amerikai kiválóság ellen, de drukkolt neki, mert rokonszenves ellenfél. Emellett hamarosan közös lesz a menedzsment-teamjük, így „csapattársak” lesznek.

A magyar Eb-csapat így 21 fős lesz, a küldöttség kedden utazik Torunba, az elutazás előtt még mindenki átesik egy Covid-gyorsteszten.

Kámán Bálint, a magyar szövetség sportszakmai igazgatója szerint még így is a fedett Eb-k történetének harmadik legnépesebb magyar csapata ez a mostani, amelytől négy-öt döntős helyezésben reménykednek abban, hogy egy-két versenyszámban harcban lesznek az érmekért.

Az Eb-csapat:
férfiak:
Boros Bence (60 méter, Szolnoki MÁV SE), Illovszky Dominik (60 méter, Budapesti Honvéd SE), Máté Tamás (60 méter, FTC), Huller Dániel (400 méter, Dunakeszi VSE), Kazi Tamás (800 méter, FTC), Vindics Balázs (800 méter, UTE), Kiss Gergő Xavér (1500 méter, SVSE), Pápai Márton (1500 méter, Gödöllői EAC), Szögi István (1500 méter, SVSE), Baji Balázs (60 méter gát, Budapesti Honvéd SE), Szeles Bálint (60 méter gát, Egri SSE), Jankovics Dániel (magasugrás, MTK Budapest), Pap Kristóf (távolugrás, FTC)

nők:
Nguyen Anasztázia (60 méter, MTK Budapest), Nádházy Evelin (400 méter, Gödöllői EAC), Wagner-Gyürkés Viktória (3000 méter, Ikarus BSE), Kerekes Gréta (60 méter gát, Debreceni Sportcentrum), Kozák Luca (60 méter gát, Debreceni Sportcentrum), Lesti Diána (távolugrás, TSC-Geotech), Krizsán Xénia (ötpróba, MTK Budapest), Nemes Rita (ötpróba, Diósgyőri VTK)