Musorujsag
Élő Eredmények
 

Huszonegy magyar versenyző utazott a fedett pályás atlétikai Eb-re

Huszonegy magyar versenyző utazott a fedett pályás atlétikai Eb-re

MTI
Bár 24 fős is lehetett volna a csütörtökön kezdődő fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon induló magyar csapat, de 21 versenyzővel így is a harmadik legnépesebb a terem Eb-k történetében.

A fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság küzdelmeit élőben közvetíti az M4 Sport és az m4sport.hu.

Sérülés és koronavírus-fertőzés miatt a gátas Szűcs Valdó, illetve pozitív teszt miatt a 800-as Bartha-Kéri Bianka és az 1500-as Varga Gréta nem lesz ott a lengyelországi Torunban. Ugyancsak érzékeny veszteség, hogy a két futónő trénere, Tóthné Stupián Anikó sem utazhat – mivel szintén elkapta a koronavírust -, márpedig ő a férfi 1500 méter országos rekorderének, Szögi Istvánnak is az edzője.

Kámán Bálint a hazai szövetség sportszakmai igazgatója úgy fogalmazott, négy-öt döntős helyezés várható, és egy-két számban van esély az éremre.

A három legutóbbi fedett Eb-n egyformán Márton Anita szállította az érmet (2 arany, 1 bronz), az olimpiai harmadik súlylökő ezúttal viszont hiányzik, mivel januárban született meg kislánya. Magyarország 16 arany-, 23 ezüst, és 19 bronzérmet gyűjtött eddig a teremben rendezett Eb-ken a hazai statisztikák szerint (ugyanakkor az európai szövetségnél ez a sor: 12, 20, 17).

A nevezési lista alapján Krizsán Xéniának van a legnagyobb esélye a dobogóra (Forrás: atletika.hu)

A nevezési lista alapján az ötpróbázó Krizsán Xéniának – aki 2017-ben Eb-negyedik volt teremben – van a legnagyobb esélye a dobogóra. Az MTK atlétája 4593 ponttal nyerte az országos bajnokságot, ennél csak ketten teljesítettek idén jobbat Európában. Igaz, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok, a hírek szerint sérüléssel bajlódó belga Nafissatou Thiam ebben az évben még nem versenyzett.

A fedett szezonban remeklő Szögi István 1:37.55 perces országos csúcsánál heten rendelkeznek jobb idővel, míg a nőknél 60 m gáton a legutóbbi fedett Eb-n döntős Kozák Luca 8.01 mp-cel, valamint 3000 méteren Wagner-Gyürkés Viktória 8:55.45 perces, februárban futott magyar rekordjával egyformán a kilencedik.

De előkelő helyen áll Boros Bence is a sprinterek (60 m) mamutmezőnyében, idei 6.62 mp-es egyéni csúcsánál tízen voltak gyorsabbak a 71 nevezettből.

Az Eb-csapat:
férfiak:
Boros Bence (60 méter, Szolnoki MÁV SE), Illovszky Dominik (60 méter, Budapesti Honvéd SE), Máté Tamás (60 méter, FTC), Huller Dániel (400 méter, Dunakeszi VSE), Kazi Tamás (800 méter, FTC), Vindics Balázs (800 méter, UTE), Kiss Gergő Xavér (1500 méter, SVSE), Pápai Márton (1500 méter, Gödöllői EAC), Szögi István (1500 méter, SVSE), Baji Balázs (60 méter gát, Budapesti Honvéd SE), Szeles Bálint (60 méter gát, Egri SSE), Jankovics Dániel (magasugrás, MTK Budapest), Pap Kristóf (távolugrás, FTC)

nők:
Nguyen Anasztázia (60 méter, MTK Budapest), Nádházy Evelin (400 méter, Gödöllői EAC), Wagner-Gyürkés Viktória (3000 méter, Ikarus BSE), Kerekes Gréta (60 méter gát, Debreceni Sportcentrum), Kozák Luca (60 méter gát, Debreceni Sportcentrum), Lesti Diána (távolugrás, TSC-Geotech), Krizsán Xénia (ötpróba, MTK Budapest), Nemes Rita (ötpróba, Diósgyőri VTK)

További tartalmak