Sima sikerek az olimpia miatt előrehozott maratoni bajnokságon

A nőknél Erdélyi Zsófia, a férfiaknál pedig Jenkei Péter nyerte meg a maratonfutók országos bajnokságát, melyet az olimpiai kvalifikációs időszak miatt bonyolítottak le szokatlan időpontban.

A Debrecenben rendezett viadalon a férfi verseny első számú esélyese, Csere Gáspár betegség miatt nem tudott indulni, távollétében pedig Jenkei fölényesen, 2:18:52 órás idővel győzött.

Jenkei Péter, a Vasas versenyzője a célban az országos maratonfutó bajnokságon a debreceni Gyulai István Atlétikai Stadionban (fotó:  MTI/Czeglédi Zsolt)Jenkeihez hasonlóan Erdélyi is simán szerezte meg a bajnoki címet, 2:42:24 órás eredménye több mint nyolc perccel jobb volt, mint a második Szabó Tündéé.

Erdélyi Zsófia, az UTE versenyzője a célban az országos maratonfutó bajnokságon a debreceni Gyulai István Atlétikai Stadionban (fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)„A közép- és hosszútávfutó szakma azt a döntést hozta, hogy az olimpiai kvalifikáció miatt megpróbálunk segíteni az atlétáknak. Nagyon régóta a Budapest Maraton keretein belül rendezték az ob-t, de egy kicsit szokatlan időpontban, elsősorban a kvalifikáció miatt úgy döntött a Magyar Atlétikai Szövetség, hogy az ob-t saját hatáskörbe vonja” – indokolta a március eleji rendezést Gyulai Miklós, a MASZ elnöke a szövetség honlapjának.

Debrecenben egy 2,8 kilométeres kisebb és egy 3,5 kilométeres nagyobb kört alakítottak ki, az atlétikapályáról indulva előbbit egyszer, utóbbit 11-szer futották körbe az atléták, mielőtt visszatértek a Gyulai István Stadionba.

maraton ob:
férfiak:
1. Jenkei Péter (Vasas) 2:18:52 óra
2. Bódis Tamás (Postás SE) 2:24:22
3. Tugyi Levente (DVTK) 2:29:30

nők:
1. Erdélyi Zsófia (UTE) 2:42:24 óra
2. Szabó Tünde (PVSK) 2:50:41
3. Ménes Anita (Tiszakécske VSE) 2:53:47