Musorujsag
Élő Eredmények

Semleges színekben visszatérhetnek az orosz atléták

mti
Az orosz atléták semleges színekben ismét indulhatnak a világversenyeken.

A nemzetközi szövetség (WA) vezetőtestülete csütörtökön megszavazta a semleges sportolói státusz ismételt bevezetését, amely egyedi mentességet biztosít az eltiltás alól azoknak, akiknek a doppingtesztjeit ellenőrizték és rendben találták. Az olimpiához hasonlóan a többi világversenyen is legfeljebb tíz orosz atléta vehet részt semleges színekben.

A döntés megnyitja az utat olyan sportolók előtt, mint a magasugrás háromszoros világbajnoka, Marija Laszickene vagy az akadályfutás korábbi világbajnoka, Szergej Subenkov, akik még az idén nyárra halasztott tokiói olimpia előtt visszatérhetnek a Gyémánt Liga-sorozat mezőnyébe.

A csütörtöki határozat azt követően született meg, hogy a WA jóváhagyta az Orosz Atlétikai Szövetség (VFLA) doppingellenes reformokkal kapcsolatos ütemtervét.

A WA 2015 novemberében függesztette fel a VFLA-t, mivel kiderült, hogy az országban rendszerszintű doppingolás folyik. A versenyzőknek ugyanakkor biztosították a lehetőséget, hogy semleges színekben ott lehessenek a nemzetközi viadalokon, amennyiben egy szakbizottság erre engedélyt ad. Ezt a rendszert azonban 2019 novemberében szintén felfüggesztették, amikor a sportág tisztaságát felügyelő nemzetközi testület (AIU) a doppingszabályzat súlyos megsértéséért a VFLA elnökét és több tisztségviselőjét is eltiltotta.

Az olimpiára a WA semleges sportolói rendszere nem vonatkozik, arról a Nemzetközi Olimpiai Bizottság dönt majd.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) december 17-én jóváhagyta Oroszország eltiltását, de felére csökkentette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által kiszabott négyéves büntetést, amelyet az állami szintű doppingolás, illetve a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működésében észlelt visszaélések miatt 2019 decemberében hozott meg. A határozat továbbra is megakadályozza az orosz sportolókat abban, hogy a nemzetközi versenyeken országuk zászlaja alatt induljanak és lejátsszák tiszteletükre a himnuszukat. A CAS-döntés értelmében az oroszok a tokiói nyári, valamint a 2022-es pekingi téli olimpián sem indulhatnak nemzetük képviseletében.

Oroszország emellett 2022 végéig nem rendezhet világversenyeket és nem is pályázhat azok megrendezésére, ezeken kormánytisztviselői és képviselői sem vehetnek részt.

További tartalmak