Musorujsag
Élő Eredmények
 

„A sportéletben nyújtott teljesítménye több volt egy olimpiai aranyéremnél” – társai emlékeznek Monspartra

„A sportéletben nyújtott teljesítménye több volt egy olimpiai aranyéremnél” – társai emlékeznek Monspartra

mti
Monspart Saroltát, a 76 éves korában elhunyt világbajnok tájfutót, méltatták a Nemzet Sportolói.

„Saci nem volt olimpiai bajnok, mivel nem olimpiai sportágban érte el a sikereit, de a magyar sportéletben nyújtott teljesítménye több volt egy olimpiai aranyéremnél” – mondta a Nemzet Sportolói közé tartozó Kamuti Jenő olimpai ezüstérmes tőrvívó, a nemzetközi fair play bizottság elnöke, aki hozzátette, hogy Monspart Sarolta a korát megelőzve küzdött azért, hogy a fiatalok megszeressék a természetet, és benne a sportolást. „Szenvedélyes, szerethető ember volt, a fair play magatartás példája. Erős volt, harcolt a maga és mások igazáért, közösségi ember és nagy pedagógus. Szívügye volt az egészséges életmód és a rendszeres sportolás hirdetése, az idősek számára létrehozott gyalogló egyesülete sokakkal szerettette meg a mozgást, és közösséget is teremtett.”

„Mi, birkózók is nagyon tiszteltük őt sporteredményeiért, küzdeni tudásáért. Nagy küzdő volt sportolóként, majd az életben is, amikor a betegségével harcolt. Sajnos, a vírusjárvány kitörése óta nem voltak események, ahol találkozhattunk volna, úgyhogy személyesen mostanában nem láttuk egymást” – emlékezett Varga János, az 1968-as mexikói olimpia aranyérmes, a Nemzet Sportolója.

Monspart Saroltát tavaly március 31-én javasolták a Nemzet Sportolói társaság új tagjának, azután, hogy az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva február 29-ei halálával megüresedett egy hely a tizenkettőből. Az első magyar világbajnok tájfutó, a magyar amatőr futóélet egyik legnagyobb alakja 2020. április 21-én lett hivatalosan tagja a Nemzet Sportolói társaságnak, amelyre azért vágyott különösen, mert így az élsportolók egyenrangúságának jeleként a nem olimpiai sportokat képviselhette.

További tartalmak