Musorujsag
Élő Eredmények

Lehengerlő idővel nyerte a női 100 métert Elaine Thompson-Herah a Gyémánt Liga amerikai állomásán

Lehengerlő idővel nyerte a női 100 métert Elaine Thompson-Herah a Gyémánt Liga amerikai állomásán

MTI
A jamaicai Elaine Thompson-Herah a szám olimpiai címvédőjeként a világ idei legjobb eredményével nyerte meg a Gyémánt Liga amerikai versenyét szombaton, Eugene-ben.

Thompson-Herah 10.54 másodperc alatt teljesítette a távot, amelyen kilencedik lett a tokiói olimpiáról kannabisz-használat miatti egy hónapos eltiltása miatt lemaradt Sha’Carri Richardson.

Állítása szerint nem számított arra, hogy kevéssel a tokiói játékok után ilyen kiugró eredményre lesz képes az olimpiai bajnok Elaine Thompson-Herah, aki minden idők második legjobb eredményével, 10.54 másodperccel nyerte meg a női 100 métert szombaton a Eugene-ban rendezett atlétikai Gyémánt Liga-versenyen.

„Kicsit meglepődtem. Öt éve nem voltam már ilyen jó formában, s most két héttel az olimpia után újabb egyéni csúcsot tudtam elérni, ez nagyszerű” – mondta szenzációs futása után a 29 éves jamaicai vágtázó, aki a riói játékokhoz hasonlóan a japán fővárosban is megnyerte mindkét vágtaszámot, a 100-at és a 200-at is, most pedig az oregoni viadalon a Tokióban elért 10.61 másodperces egyéni rekordját adta át a múltnak.

Thompson-Herah már Japánban úgy nyilatkozott, hogy egyértelműen képesnek érzi magát a legendás Florence Griffith-Joyner 1988-ban felállított és megdönthetetlennek hitt világcsúcsainak (100 m: 10.49 mp, 200 m: 21.34 mp) túlszárnyalására, eugene-i futása után pedig ismét beszélt a rekorddöntésről.

„Rengeteg van még bennem, ezért egyértelműen úgy érzem, meg tudom csinálni” – jelentette ki a Japánban a jamaicai sprintváltóval is győztes, így ötszörös olimpiai aranyérmes sztár.

A férfiaknál 100 m-en a kanadai Andre de Grasse 9.74 mp-es eredménnyel győzött. Ő Tokióban ebben a számban bronzérmesként végzett, 200 m-en viszont nyert. A férfiak 800 m-es számában is kanadai győzelem született, Marco Arop a Tokióban arany- és ezüstérmes kenyai párost, Emmanuel Kipkurui Korirt és Ferguson Cheruiyot Roticht utasította maga mögé. Rotich ezúttal második, Korir harmadik lett.

A 200 m-es távon olimpiai bronzérmes amerikai Noah Lyles szintén az idei év legjobbjával, 19.52 mp-cel győzött. Férfi súlylökésben a szám olimpiai címvédője, az amerikai Ryan Crouser nyert 23,15 méterrel. Tokióban ezüstérmes honfitársa, Joe Kovacs a harmadik, míg az ötkarikás játékokon bronzérmes új-zélandi Thomas Walsh a negyedik lett.

A női 400 m gátat a Rióban olimpiai aranyérmes, Tokióban második Dalilah Muhammad 52.77 mp-cel nyerte meg.

A versenyen 47 olyan atléta vett részt, aki a tokiói ötkarikás játékokon érmet szerzett.

Borítókép: (Fotó: EPA/CHRISTIAN BRUNA)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek