Musorujsag
Élő Eredmények
×

Baji Balázs: Mindent összevetve arra jutottam, hogy ez az a pillanat, amikor emelt fővel tudom befejezni a sportolói pályafutásomat

Baji Balázs: Mindent összevetve arra jutottam, hogy ez az a pillanat, amikor emelt fővel tudom befejezni a sportolói pályafutásomat

m4sport.hu | Határ Dávid
Mint arról beszámoltunk, Baji Balázs, a Budapesti Honvéd világbajnoki bronzérmes gátfutója kedd este bejelentette, hogy felhagy a versenyzéssel és befejezi a profi pályafutását.

„Minden sportoló életében nehéz ez a pillanat, kimondani és elfogadni azt hogy vége. Az atlétika az elmúlt húsz évemet minden nap kitöltötte, egész évben lefoglalt, célokat adott, kihívások elé állított, és szerencsére nem utolsó sorban sok örömet is okozott nekem” – mondta a Sporthíradóban Baji Balázs, aki hozzátette, a visszavonulás egy hosszú folyamat végeredménye, ami a 2019-es sérülésével kezdődött

A 32 éves világbajnoki bronzérmes gátfutó szeretett volna a 2023-as hazai rendezésű világbajnokságon is rajthoz állni, de be kellett látnia, hogy elérkezett a képességei és határai végéhez, túl nagy árat követelt volna az indulás.

„Mindent összevetve arra jutottam, hogy talán ez az a pillanat, amikor emelt fővel tudom befejezni a sportolói pályafutásomat.”

A két legkiemelkedőbb eredményének a 2016-os amszterdami Európa-bajnokságon szerzett ezüstéremet és a 2017-es londoni világbajnokságon nyert bronzérmet nevezte meg. Büszke rá, hogy két olimpiát is megjárt (2012, 2016), annak ellenére is, hogy elmondása szerint „lett volna rá lehetősége, hogy jobb eredményeket érjen el” Londonban vagy Rióban.

A 110 m gát (13.15 másodperc) és a 60 m gát (7.53 mp) országos csúcstartója a sérüléséről és az azt követő időszakról is beszélt: „Nehéz volt megélni a szituációt, szembesülni a ténnyel, hogy ilyen súlyos sérülést szenvedtem. Rettentő sok segítséget kaptam a szeretteimtől, a barátaimtól, a szövetségtől, az egész szakmától, az orvosaimtól. Nem voltam egyedül ebben a nehéz helyzetben, de mégiscsak végig kellett küzdenem ezt az időszakot. Úgy gondolom, hogy ebből sikeresen talpra tudtam állni, újból tudtam versenyezni, és egyébként az olimpia is nagyon közel került hozzám, amit sikerként éltem meg. Tény, hogy ez egy fárasztó időszak volt, mind fizikailag, mind lelkileg megterhelt. Nem mondom, hogy nem lenne még lehetőségem, hogy akár a világbajnoki elitbe visszaküzdjem magamat, de úgy gondolom, hogy ez túl nagy árat követelni, így inkább a jövőmre, az egészségemre koncentrálok.”

Az állatorvosi végzettséggel is rendelkező Baji az atlétikától nem távolodik el, a 2023-as budapesti világbajnokság szervezőbizottságának lesz a tagja. Arról még tárgyalnak a Magyar Atlétikai Szövetséggel, hogy pontosan mi lesz a feladata a vb szakmai bizottságának tagjaként, de azt elmondta, hogy szerint az esemény kommunikációjában és a vb képviseletében tudna eredményesen tevékenykedni. Elárulta, a feladat nagyon motiválja, és reméli, vissza tud majd adni valamennyit a szeretett sportágának.

 

Borítókép: MTI/AP/Martin Meissner

További tartalmak

Kapcsolódó hírek