Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Halász Bence élete legnagyobb dobásával világbajnoki ötödik Oregonban

Halász Bence élete legnagyobb dobásával világbajnoki ötödik Oregonban

m4sport.hu/MTI
Halász Bence az ötödik helyen végzett a kalapácsvetés világbajnoki döntőjében, Oregonban. A 24 éves magyar harmadik kísérletével egyéni csúcsot döntött, egyúttal először jutott versenyen 80 méter fölé (80.15).

A vb- és Eb-bronzérmes versenyző a pénteki selejtezőben elsőre túldobta a szintet és 79,13 méterrel biztosította a helyét a legjobb 12-t felvonultató fináléban. Ott szinte ugyanúgy kezdett, csak egy centiméterrel volt kisebb az első dobása. Ezzel az első sorozat után a második helyen állt.

A 24 éves szombathelyi nehézatléta másodikra 79,46-tal javított, de visszacsúszott ötödiknek, mert a francia Quentin Bigot (79,52) mellett az olimpiai bajnok Wojciech Nowicki (80,07), a négyszeres világbajnok Pawel Fajdek (80,58) és az ötkarikás ezüstérmes norvég Eivind Henriksen (80,87) is megelőzte.

Ami egyben azt is jelentette, hogy a dobogóhoz 80 méteres dobásra volt szükség, és ehhez Halász Bencének meg kellett javítania egyéni csúcsát (79,88). Ezt pedig meg is tette, a harmadik sorozatban ugyanis 80,15 méterre hajította a kalapácsot, így átlépett egy fontos lélektani határt. Fajdek az élre állt 81,98 méterrel, a magyar versenyző pedig továbbra is az ötödik helyről várhatta a folytatást, mivel Bigot 80,24-re javított.

Halász – aki a hatodik legjobb eredménnyel érkezett Oregonban – negyedikre rontott, ötödikre pedig 78,77 m következett. Utolsó kísérlete 79,07 méternél ért földet. Így a magyar dobó egyéni rekordját megjavítva, és jó sorozatot produkálva ötödik lett a vb-n.

Az élen a helyzet nem változott, Fajdek sorozatban ötödik világbajnoki címét szerezte meg, honfitársa, Nowicki lett a második, a norvég Henriksen pedig a harmadik.

Eredmények:
férfi kalapácsvetés, világbajnok:
Pawel Fajdek (Lengyelország) 81,98 méter
2. Wojciech Nowicki (Lengyelország) 81,03
3. Eivind Henriksen (Norvégia) 80,87
…5. Halász Bence 80,15 m

Borítókép: Halász Bence az oregoni világbajnoki döntőben (Fotó: EPA/CJ Gunther)

További tartalmak