Musorujsag
Élő Eredmények

Halász Bence rögtön megdobta a döntős szintet a kalapácsvetőknél a multisport Európa-bajnokságon

Halász Bence rögtön megdobta a döntős szintet a kalapácsvetőknél a multisport Európa-bajnokságon

m4sport.hu
A kalapácsvető Halász Bence rögtön az első kísérletére megdobta a döntőhöz szükséges 77.50 méteres szintet (77.72) a münchenben zajló Európa-bajnokságokon, Rába Dánielnek és Pars Krisztiánnak viszont nem sikerült a fináléba jutás.

Férfi kalapácsvetésben három magyar is bekerült a mezőnybe, mindhárman a szombathelyi Dobó SE versenyzői. A szerdai reggeli programban, az első csoportban kapott helyet az U20-as Eb-harmadik Rába Dániel és Pars Krisztián, aki tíz éve nyerte meg az olimpiát Londonban.

A 24 éves Rába 70,32 méterrel kezdett, majd 71,59-re javított, és 71,14-gyel zárt. Így elmaradt a 77,50-es finálés szinttől, de még reménykedhetett, hogy bekerül a legjobb 12 közé, mivel csoportjában a hatodik lett. A második csoportból azonban már a második sorozat felénél nyolcan is túldobták.

„Nem vagyok elégedett a dobásaimmal, voltak ennél sokkal jobbak is idén. Az első világversenyemen vagyok, ezért izgultam is, de nem voltam feszült. Élveztem a versenyt” – értékelt Rába, aki elárulta, másfél hete a térdét fájlalja. Hozzátette: úgy érzi, sokat kell még erősödnie, technikailag fejlődnie, hogy megállja a helyét ebben a mezőnyben.

A 40 esztendős Pars mindhárom kísérletét elrontotta. Mindegyik dobása 70 méter alatt maradt, így kilépett, le se mérette azokat.

„Semmi nem állt össze. Ráadásul tapsolt a közönség, amit én nagyon utálok, mert teljesen elviszi a figyelmet a mozgásról. – mondta London olimpiai bajnoka. – Csalódott azért nem vagyok, mert kellenek a negatív élmények is, ez életem mindössze második háromikszes versenye. A sérüléseim után már rendben vagyok, de a technikai rész valamiért nem áll össze. A jövő évi budapesti vb-ig mindenképpen folytatom, ha az nem lenne, már abbahagytam volna. Próbálok felmenni a 76-77 méteres szintre.”

A második csoportban Halász Bence elsőre túldobta a szintet – ez az első csoportból csak az olimpiai bajnok lengyel Wojciech Nowickinek sikerült -, láthatólag megerőltetés nélkül ért el 77,72 méteres eredményt. A vb- és Eb-bronzérmes nehézatléta ezzel folytatta jó sorozatát, a tokiói olimpia kivételével mindig elsőre biztosította helyét a döntőben.

„Nagyon örülök, hogy az első dobásommal sikerült teljesíteni a kvalifikációs szintet. Nagyon izgultam, hiszen úgy érzem, hogy a selejtező mindig sokkal nehezebb, stresszesebb, mint maga a döntő, mert oda egyáltalán be kell jutni. Ha már ott vagyunk, akkor menjünk, szórjuk! – nyilatkozott Halász, aki azt mondta, a többiek eredményével nem foglalkozott. – Nagyon jó állapotban vagyok, hiszen egy félig meddig elrontott, kicsit izgulós, visszafogott dobással ekkorát sikerült elérnem. Voltak benne technikai hibák, de az alapja rendben volt, ennek köszönhető, hogy sikerült túldobni a sárga vonalat. A dobás során kicsit megbotlottam a saját lábamban, de uraltam a helyzetet.”

A 25 éves versenyző az MTI érdeklődésére azt mondta, a döntőig hátralévő időt pihenéssel tölti, s megpróbálja fenntartani a felszabadult hangulatát.

„Itt az utolsó percekben, órákban már semmit nem kell csinálni, több mint egy éve erre a versenyre készülünk, és úgy érzem, hogy teljesen készen állunk” – fogalmazott.

A férfi kalapács döntőjét csütörtökön 20.10 órától rendezik az Olimpiai Stadionban.

Borítókép: München, 2022. augusztus 17. Halász Bence a kalapácsvetés selejtezõjében a müncheni multisport Európa-bajnokságon 2022. augusztus 17-én. MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak