Musorujsag
Élő Eredmények
×

Döntő gerelyhajításban, elődöntő 800-on – volt minek örülni az atlétikai pályán a müncheni Eb-n

Döntő gerelyhajításban, elődöntő 800-on – volt minek örülni az atlétikai pályán a müncheni Eb-n

m4sport.hu/MTI
Volt minek örülni az atlétikai pályán a Münchenben zajló multisport Európa-bajnokságon: Szilágyi Réka bejutott a női gerelyhajítás fináléjába, Huller Dániel pedig 800 méteren az elődöntőbe.

Szilágyi Réka 53,54 méterrel kezdett, majd 57,40-re javított, amellyel a 12., azaz utolsó helyen került be a szombati döntőbe. Harmadik kísérlete érvénytelen volt.

A 2015-ös ifjúsági világbajnokságon negyedik Szilágyi ott volt a tokiói ötkarikás játékokon, ahol a selejtezőben búcsúzott. Ezúttal egyetlen centivel előzte meg az ukrán Hanna Hackót a 12. helyen. A 61 méteres selejtezős szintet csak ketten dobták túl.

Szilágyi Réka az M4 Sporton úgy fogalmazott, hogy nagyon izgalmas volt a selejtező vége.

„A döntőben még jobbat szeretnék magamból kihozni” – tette hozzá, jelezve, tudja, min kell javítania.

Férfi 800 méteren Huller Dániel képviselte a magyar színeket, aki 110 m gáton kezdte pályafutását, majd 2018-ban 400 m gáton szerzett aranyérmet a győri U18-as Eb-n. Idén viszont azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a kétkörös távon júliusban 1:45.53 perces U23-as országos csúcsot futott.

A 21 éves dunakeszi atléta bátran versenyzett, végig próbált az elsőkkel menni, de a hajrában nem bírta az iramot és hatodikként ért célba 1:47.19 perccel.

Ugyanakkor ez az idő továbbjutást ért, mivel futamonként az első három és a további négy leggyorsabb került az elődöntőbe, Hulleré pedig a hatodik legjobb idő volt összesítésben a 31 induló közül.

Huller az M4 Sporton elmondta, egy kezén meg tudja számolni, hány 800 méteres versenyen indult eddig, de ebben a számban szeretne ott lenni a jövő évi budapesti világbajnokságon. Az Eb-n az elődöntőre pénteken kerül sor.

A hétpróbázó Krizsán Xénia a kilencedik helyről várhatta a második napot. A távolugrás különösen fontos volt számára, mivel ebben a számban nem akadt érvényes kísérlete az eugene-i világbajnokságon, és akkor nem folytatta a versenyt. Most elsőre 6,15 métert ért el (896 pont), amivel második lett csoportjában, másik két ugrása viszont érvénytelen volt.

Mivel a harmadiknál kétségek merültek fel, hogy belépett-e, formabontó módon kapott még egy lehetőséget. Úgy tűnt, sikerült javítania, de a versenybírók hosszas tanakodás után ezúttal is úgy ítélték meg, hogy érvénytelen a kísérlet, így 4554 ponttal várta a gerelyhajítást.

Krizsán első kísérletére 50.38 méterre hajította a gerelyt, amivel meg is nyerte ezt a számot, másodikra 48,28 következett, harmadik kísérletét kihagyta.

867 pontot gyűjtött, összesítésben pedig 5421 ponttal a hatodik helyre lépett előre – az első szám után még csak a 13. volt. Az élen a kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok belga Nafissatou Thiam áll 5776 ponttal.

Vindics-Tóth Lili Anna 3000 méter akadályon sokáig az élmezőny végén helyezkedett, aztán ahogy fokozódott a tempó, kezdett leszakadni, láthatólag éreztette hatását, hogy idén sérülések miatt kevés versenyen indult.

Végül a 13. helyen ért célba, 10:08.18 perces idei legjobbjával. Futamonként az első öt mellett a további öt legjobb idővel rendelkező versenyző folytathatja a döntőben, így búcsúzott a tokiói olimpián is szerepelt 23 éves futó.

Női 800 méteren Bartha-Kéri Bianka előbb a mezőny végén helyezkedett, a második körre viszont az élre állt és egészen a célegyenesig továbbjutó helyen futott. Ekkor többen lehajrázták és 2:02.99 perccel ötödikként ért célba. Összesítésben a 14. idő volt az övé, de két hellyel lemaradt az elődöntőröl és kiesett.

Férfi 200 méteren Máté Tamás, aki csak 18 évesen kezdett atletizálni, az egyes pályán futva 20.94 másodperccel ért célba hatodikként. Az FTC sprintere összesítésben a 17. helyen végzett és kiesett.

A csütörtök esti programban 20.10-kor kezdődik a férfi kalapácsvetés döntője Halász Bencével, a hétpróbázók pedig 21.55-kor a 800 méteres futással fejezik be szereplésüket.

Borítókép: EPA/CHRISTIAN BRUNA

További tartalmak