Musorujsag
Élő Eredmények

Baji Balázs: Mi is azt várjuk magunktól, hogy a valaha volt legjobb világbajnokságnak adjunk otthont

Baji Balázs: Mi is azt várjuk magunktól, hogy a valaha volt legjobb világbajnokságnak adjunk otthont

m4sport.hu
Öt évvel ezelőtt a Londonban szerzett bronzérmével még a rekortánon írt sporttörténelmet, most pedig már a háttérben tevékenykedve segíti a magyar atlétikát az újabb történelmi tetthez, ám ezúttal rendezési szempontból. Baji Balázs, a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának tagja volt a hétfő reggeli Sporthíradó vendége, aki többek között beszélt saját érzéseiről, az előkészületekről és, hogy mi lehet a titka egy sikeres vb-nek.

Október 23-án vasárnap már csak 300 nap volt hátra a hazai rendezésű atlétikai világbajnokságig, melynek apropójából Halász Bence elmondta, szerinte reális cél lehet számára a dobogó a jövő évi vb-n. A világ harmadik legnagyobb sporteseményén magyar atléta legutóbb 2017-ben szerzett érmet, akkor Baji Balázs lett bronzérmes a 110 méteres gátfutás londoni döntőjében. A 33 esztendős ex-gátfutó már befejezte profi pályafutását, jelenleg a szervezőbizottság tagjaként dolgozik azért, hogy jövőre minél jobb, látványosabb és sikeresebb világbajnokságnak adhasson otthont Budapest, ugyanakkor azért az egyik szeme sír is.

„Nagy álom lett volna rajthoz állni egy hazai vb-n. Azonban legalább ekkora kárpótlás, hogy a szervezőbizottság tagjaként részese lehetek ennek a nagyszerű eseménynek. A lelátón ülve és nézve majd a férfi 110 méteres gátfutása döntőjét minden bizonnyal rossz helyen fogom érezni magam, de nem baj. El kell fogadni a sorsot, és örülni annak, hogy Londonban dobogóra álhattam egy atlétikai világbajnokságon” – mondta Baji Balázs, aki hozzátette, biztosan kipróbálja majd Nemzeti Atlétikai Központot, melyben hamarosan elkezdődik a gumiborítás elhelyezése és mindenkit megnyugtatott, hogy az új aréna időben el fog készülni.

„Márciusra van tervezve az átadás, nyugodtak lehetünk, hogy a vb-re minden készen fog állni. A világ harmadik legnagyobb sporteseményéről beszélünk, rettentő sok olyan feladat van, amire nem is gondolnának még a szervezők sem. Minden partnerünk nagyon elégedett a szervezőbizottság munkájával, és azt mondták, ennyire jól felkészült és jól szervezett csapattal még nem találkoztak. Ők is azt várják tőlünk, amit mi magunktól, hogy a valaha volt legjobb világbajnokságnak adjunk otthont. Sok munka van még hátra, de minden napja öröm és igazi kihívás”.

Az atlétaként világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó szerint kifejezetten jó hatással lehet, akár nagy löketet adhat a magyar atlétikának a budapesti vb.

A jamaicai Omar McLeod, Baji Balázs és a francia Garfield Darien a férfiak 110 méteres gátfutásának döntőjében a 16. szabadtéri atlétikai világbajnokságon a London Stadionban 2017. augusztus 7-én. Omar McLeod aranyérmet, Baji bronzérmet nyert. (MTI/AP/David J. Phillip)

„Nagyon sok dolog adott, hogy jó legyen ez a világesemény. Budapest egy sportfőváros, az emberek szeretnek ide jönni, jó az elhelyezkedése a városunknak. A statisztikák alapján több mint 1 milliárdnak követik élőben a tv-képernyőkön keresztül. A nézőknek is olyan körülményeket kell teremteni, hogy jó élményt adjunk nekik az atlétikán keresztül. Akkor lehet sikeres ez a világbajnokság, ha nem csak ez a kilenc nap fog jól sikerülni, hanem igazi nagy löketet, muníciót ad a magyar atlétikának.  Fontos, hogy a magyar atléták is eredményes legyenek és így egy olyan pályára álljon a honi sportág, a sportok királynője, hogy hosszú évtizedeknek örülhessünk még  magyar sikereknek” – fejtette ki véleményét Baji Balász a Sporthíradóban.

Hozzátette, arról is volt már szó, hogy a 2023-as Gyulai Memorial az új atlétikai stadionban kerüljön majd megrendezésre, de még koránt sem biztos, hogy ez össze fog jönni, viszont azt már tudja, hogy nem a vb lesz az első nagy verseny a Nemzeti Atlétikai Központban. A 2023-as világbajnokság nagyköveteként is dolgozó Baji elárulta, novemberben kezdődik a jegyértékesítés és olyan konstrukciókkal terveznek, hogy a legjobb áron lehessen hozzájutni majd a jegyekhez és remélik, hogy a karácsonyfák alatt már ott lesznek a budapesti vb-re szóló jegyek. Végezetül azt is elmondta, a eugene-i és a dohai világbajnokság után nagy a várakozás az atléták körében, hiszen 2017 után tér vissza újra Európába a világ harmadik legnagyobb sporteseménye.

Borítókép: Facebook / Baji Balázs

További tartalmak