Musorujsag
Élő Eredmények

Négy magyar atlétából három továbbjutott a fedettpályás Eb nyitónapján

Négy magyar atlétából három továbbjutott a fedettpályás Eb nyitónapján

mti
A nyitónapon érdekelt négy magyar atléta közül három továbbjutott az isztambuli fedettpályás Európa-bajnokságon: Márton Anita súlylökésben döntőbe került, Vindics Balázs férfi, Bartha-Kéri Bianka női 800 méteren az előfutamból az elődöntőbe jutott. Böhm Lilla egyéni csúcsot futott a 3000 méter előfutamában, de a továbbjutás nem sikerült.

A férfiak négykörös távjának előfutamaival rajtolt el a törökországi kontinensviadal, és az első szám negyedik futamában mutatkozott be a 16 fős magyar csapat első tagja, a magyar bajnok Vindics Balázs. A kiírás szerint 800-on az öt előfutamból az első két-két helyezett, illetve a két legjobb idővel rendelkező atléta jutott tovább.

Az UTE középtávfutója féltávnál még az utolsó helyen haladt, majd onnan tört előre. A hajrára ugyan kicsit elfáradt, de szorosan az első három mögött ért célba 1:47.82 perces idei legjobbjával. Egy futammal később kiderült, ezzel övé lett a második legjobb idő a nem helyen továbbjutók közül, így készülhet a szombati elődöntőre.

„Nagyon örülök a továbbjutásnak. Nekem ez a negyedik fedett Eb-m, és eddig mindegyiken az első fordulóban kiestem” – mondta az M4 Sportnak a 28 éves atléta, hozzátéve, hogy komolyan gondolkodott azon, elinduljon-e az Európa-bajnokságon, mert az országos bajnokságra időzítette a csúcsformát a télen, és nagyon fáradtnak érzi magát. – „Szerencsésen kifogtam a leggyorsabb futamot és pont továbbjutottam. Egy korábbi fedettpályás Eb-n éppen azért estem ki, mert az az angol srác, akivel most együtt futottam, egy másik futamban akkora tempót diktált, hogy a futama a leggyorsabb lett, és abból jutottak tovább idővel. Abban reménykedtem, hogy most is előre áll, és jó iramot diktál.”

Vindics sikerét követően szinte rögtön Bartha-Kéri Bianka követezett, aki az első női 800-as futamban szerepelt, és ott a második legjobb idei eredménnyel rendelkezett, így lehetett bízni a továbbjutásában.

Az SVSE sportolója esélyeshez méltóan futotta le a távot, melynek felénél már az élen haladt, onnan pedig fokozatosan emelte a tempót, melyet az utolsó kanyarnál már csak két riválisa tudott tartani. A célegyenesben megelőzni csak egyikük tudta – ő is csak két századdal -, így összességében nagyon magabiztosan jutott be a szombati elődöntőbe, 2:03.26 perces eredménnyel.

„Bíztam benne, hogy meg tudom oldani ezt a futást úgy, hogy helyezéssel jussak tovább. Nagyon örülök, hogy ez sikerült. Futás közben felmértem, hogy ez így nagyjából elég lehet a továbbjutáshoz, így végig tudtam kontrollálni a mozgást – mondta az M4-nek Bartha-Kéri. – Holnap nem kell futni, szombaton lesz az elődöntő, ott próbálok majd nagyot futni, és remélem, az egyéni csúcsomnál is jobbat tudok majd elérni. Aztán meglátjuk, az mire lesz elég.”

Márton Anita (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A fedett pályás világ- és kétszeres Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes Márton Anita 18,22 méteres idei legjobbal érkezett Törökországba, és a papírforma alapján a legjobb nyolcba jutásra minden esélye megvolt. Az első sorozat ugyanakkor még nem sikerült igazán jól neki, a súlygolyót csak 16,99 méterig repítette, amivel csupán a kilencedik helyen állt a kör után. A másodikban aztán megnyugtatta az érte szurkolókat, kereken egy métert javított, a 17,99 méterrel pedig a hatodik helyre lépett fel. Eredményén az utolsó kísérletével nem tudott javítani (17,50 m), ám döntője nem forgott veszélyben, a mögötte állók nem tudták megelőzni, így készülhet a pénteken magyar idő szerint 18.53-kor kezdődő fináléra.

„Hosszú volt ez a nap úgy, hogy csak este tudtunk rajthoz állni, de örülök, hogy bejutottam a döntőbe a hatodik helyen – értékelt Márton Anita az M4 Sportnak. – Szeretnék idei legjobbat lökni itt az Európa-bajnokság döntőjében. Volt egy kis mélypontom az elmúlt pár hétben, de az utolsó héten nagyon jól mentek az edzések, ebből is gondolom, hogy egy jó 18 méter fölötti lökés benne van.”

Női 3000 méteren a két előfutamból az első hat-hat helyezett, illetve a három legjobb időt elérő futó jutott a másnapi fináléba, ami a szám magyarjának, Böhm Lillának óriási bravúr lett volna, tekintve, hogy egyéni csúcsa messze elmarad a legjobb 15 idejétől.

Böhm Lilla (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A BHSE sportolója ennek megfelelően a mezőny végére helyezkedett a rajt után, majd a kifejezetten visszafogott iramú első körök alatt a kilencedik helyig lépett előre és 2000 méterig könnyedén tartotta a tempót a többiekkel. A táv utolsó harmadára fordulva a favoritok nagyobb tempóra váltottak, amit Böhm már nem bírt. A 28 éves atléta a célig saját ritmusában futott, végül a nyíregyházi országos bajnokságon két hete futott egyéni csúcsán (9:23.42 perc) közel öt másodpercet javítva, 9:18.93 perces eredménnyel a tizedik helyen ért célba, összességében pedig a 23 fős mezőny 19. helyén zárta a kontinensviadalt..

„Nagyon furcsa verseny volt, hiszen az első ezer méter nagyon lassú volt az első futamhoz képest, és nagyon sok lökdösődés volt az elején. Abból igyekeztem kimaradni, inkább a mezőny végében futottam, nehogy elessek. A második ezer már tíz másodperccel gyorsabb volt, a véghajrá most annyira nem ment. Picit azért sikerült az egyéni csúcsomból faragni” – értékelte futását Böhm Lilla.

Az Eb pénteki versenynapján hat magyar mutatkozik be. Krizsán Xénia az ötpróbát teljesíti, Pap Kristóf távolugrásban, Bakosi Péter magasugrásban, Klekner Hanga rúdugrásban selejtez, míg Takács Boglárka és Csóti Jusztina 60 méteren fut az előfutamban. Mellettük Márton Anita a súlylökés fináléjában lesz érdekelt. A nap során a női súly és ötpróba mellett még öt számban osztanak érmeket.

Borítókép: Márton Anita (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

További tartalmak