Musorujsag
Élő Eredmények

Öt századon múlt Bartha-Kéri Bianka 800-as döntője a fedettpályás Eb-n

Öt századon múlt Bartha-Kéri Bianka 800-as döntője a fedettpályás Eb-n

MTI
Bartha-Kéri Bianka rendkívül bátor futással a negyedik helyen ért célba szombati elődöntős futamában, ezzel éppen nem jutott döntőbe női 800 méteren az isztambuli fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon, és Vindics Balázs sem lépett tovább a férfi 800 elődöntőjéből.

Bartha-Kéri, az SVSE középtávfutója a csütörtöki előfutamból biztosan került a következő szakaszba, az elődöntőben viszont nem számított a fináléba kerülésre esélyesek közé. Ugyanakkor már a rajt után nyilvánvaló volt, hogy a döntőbe jutást tűzte ki célul.

Az első kör végén a negyedik helyről a másodikra futott fel, majd a következőben az élre állt és egészen az utolsó kanyarig ő diktálta a tempót. Száz méterrel a vége előtt a szlovén Anita Horvat elé vágott, a célegyenesre pedig a svájci Lore Hoffmannal és az olasz Eloisa Coiróval együtt fordult. A hajrában előbbi volt a leggyorsabb közülük, Bartha-Kéri és az olasz pedig fej fej mellett futott a célig, ahova Coiro 30-40 centivel előbb ért be, így övé lett a harmadik továbbjutó hely.

Bartha-Kéri 2:03.36 perces időt produkált, a másik elődöntős futam viszont gyorsabb volt az övénél, így a két továbbjutó idővel abból kerültek döntőbe.

„Most eléggé szomorú vagyok. Szerettem volna gyorsabban futni, de az elején a szlovén lány mellett kétszer nem tudtam elmenni. Amikor sikerült, már láttam az órán, hogy az idő lassú lesz, ezért a végén próbáltam továbbjutó helyen beérni, de sajnos az utolsó métereken nem tudtam gyorsabban lépni és az olasz lány néhány századdal befért elém” – nyilatkozott letörten az M4 Sportnak a futam után Bartha-Kéri Bianka.

A férfi 800 elődöntőjében Vindics Balázs képviselte a magyar színeket, aki a csütörtöki előfutam után azt mondta, nem tudja, szombaton mire lesz képes, mert nagyon fáradtnak érzi magát. Az elődöntő elején úgy tűnt, valóban nagyon fáradt, az első kanyar után az utolsó helyen haladt, s egészen a második kör végéig ott is maradt, akkor azonban váratlanul iramot váltott és mindenkit megkerülve az élre állt.

A magyar sportoló a harmadik kört nagyon meghúzta, kiváló tempóban futott, lendülete gyakorlatilag a verseny utolsó 80 méteréig kitartott, a célegyenes elején azonban láthatóan besavasodott és riválisai sorra elmentek mellette. Vindics 1:48.16 perccel a hatodik helyen ért célba.

„Nem kishitűség, de előzetesen úgy gondoltam, hogy valószínűleg kiesek, ezért próbáltam meglepni őket, hátha bejön. A végén sajnos bennük több volt, én pedig már nem tudtam kontrollálni a versenyt. Azért örülök, hogy megpróbáltam, mert végül is lövésből lesz a gól” – mondta a 28 éves futó az M4-nek.

Illovszky Dominik nem tudta borítani a papírformát, így nem jutott fináléba férfi 60 méteren. A BHSE magyar bajnok vágtázója a reggeli első szakaszból futamnegyedikként jutott tovább 6.73 másodperccel, ami az elődöntős mezőny legrosszabb eredménye volt.

Illovszky idén 6.70 mp-ig jutott, egyéni csúcsa 6.63 mp, a mezőny összetétele alapján pedig egyértelműnek tűnt, hogy egyéni rekordjánál is jobb időre lenne szüksége a döntőhöz. Ez viszont most nem volt benne.

A 21 éves sprinter a második elődöntőben kapott helyet, a rajt után folyamatosan nőtt a hátránya riválisaival szemben, végül 6.77-es idővel a nyolcadik helyen ért célba.

„Nem éreztem olyan jó futásnak, az elején ott maradtam és nehéz volt feljönni” – összegezte teljesítményét röviden az M4 Sportnak.

Borítókép: Isztambul, 2023. március 2. Bartha-Kéri Bianka rajtol a női 800 méteres síkfutás előfutamában az isztambuli fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon az Ataköy Arénában 2023. március 2-án. MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak