Musorujsag
Élő Eredmények

Az atlétikaszövetség sportszakmai igazgatója 20-30 magyar résztvevőre és „jó meglepetésre” számít a budapesti vb-n

Az atlétikaszövetség sportszakmai igazgatója 20-30 magyar résztvevőre és „jó meglepetésre” számít a budapesti vb-n

MTI
Scheidler Géza, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) sportszakmai igazgatója szerint 20-30 magyar versenyző szerezhet indulási jogot az augusztusi, budapesti világbajnokságra, amelyen bízik a „jó meglepetésekben” is.

A szakember az M4 Sport Nemzeti Sporthíradó című műsorában kedden arról beszélt, a múlt hétvégi, isztambuli fedett pályás Európa-bajnokság „nem volt célverseny” a 16 fős magyar csapat számára, csak egy sikeres állomás volt a folyamatban, amelynek egyik fókusza a nyári, magyarországi vb.

„Sikeresnek érezzük az Eb-t, amelynek megrendezéséért köszönet illeti Törökországot, hiszen egy természeti katasztrófa után is vállalták azt. Nem hegyeztük ki az elvárásokat a kontinenstornára, mert voltak lemondások a felkészülésben” – jelentette ki a sportigazgató.

Scheidler Géza a világbajnokságra előre tekintve kiemelte, arra a versenyzők mintegy fele szinttel jut ki, a többieknek pedig a különböző viadalokon kell pontokat gyűjteniük. Véleménye szerint a magyarok közül négy-öt versenyző „szinte biztosan szinttel fog kvalifikálni”, míg a többieket például két bronz kategóriájú, pontszerző verseny megrendezésével is próbálja segíteni a MASZ.

„A vb-n rendező jogán szeretnénk a váltókat is indítani, ha azt érezzük, hogy megfelelő felkészültségi állapotban vannak. Készülünk, hogy jó váltók induljanak” – fogalmazott Scheidler Géza.

A szakember elmondta, sűrű hónapok várnak most az atlétákra, ugyanis a csapat nagy részének a májusban kezdődő versenyidény előtt több olyan edzőtábora is lesz, ami komoly megterhelést jelent, nagy koncentrációt igényel és sok utazással, lemondással jár. Júniustól már egyértelműen a különböző viadalok lesznek a fókuszban, mert azt szeretnék, hogy július közepére „látható” legyen az a csapat, amely ott lesz majd a vb-n. A kvalifikációs időszak július 30-án zárul.

„Spiriev Attila vezetésével két és fél éve kezdődött az a folyamat, aminek célja, hogy élesítse ki a válogatottat a vb-re. Látva a befektetett energiát és az edzők, versenyzők által végzett munkát, bízunk és hiszünk a jó meglepetésekben” – nyilatkozta a sportszakmai igazgató.

Scheidler megjegyezte, a két gátfutó, Szűcs Valdó és Kozák Luca kisebb sérülése miatt azért hagyta ki az Eb-t, hogy „tiszta lappal tudják megkezdeni a tavaszi felkészülést”.

A fedett pályás világbajnok, olimpiai bronzérmes Márton Anitát „szenzációsnak” nevezte: meglátása szerint a súlylökő a gyermekáldás, valamint az azt követő térdsérülés után „újra felírta magát a nemzetközi elitbe”, és benne van, hogy a vb-n újra 19 méter feletti teljesítményt érjen el.

Borítókép: Az épülő Nemzeti Atlétikai Központ 2023. február 20-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

További tartalmak