Musorujsag
Élő Eredmények

Utolsó pillanatos nevezéssel is megnyerte az ob-t Szabó Nóra, aki már a budapesti világbajnokságra készül

Utolsó pillanatos nevezéssel is megnyerte az ob-t Szabó Nóra, aki már a budapesti világbajnokságra készül

MTI
Szabó Nóra országos csúcstartó maratonfutó legközelebb az augusztusban sorra kerülő budapesti atlétikai világbajnokságon szeretne rajthoz állni.

A 35 éves futó az MTI-nek elmondta, hogy a szombaton rendezett 10 000 méteres országos bajnokság egyáltalán nem volt betervezve a felkészülésébe, így a nevezés utolsó napján adta le jelentkezését, de nagyon örül a győzelemnek és a harmadik magyar bajnoki címének.

„Az időmmel egyáltalán nem vagyok elégedett, mert ennél sokkal jobbra lennék képes, csak nekem a +pálya az annyira nem pálya+, ha mondhatom így, de végül is egy jó edzés volt” – nyilatkozott a Margitszigeti AC versenyzője. A vb-szintről 25 másodperccel lemaradó Szabó úgy fogalmazott: „A következő versenyem remélhetőleg a világbajnokság lesz, addig nem terveztünk semmilyen versenyt.”

„Május 30-án zárul a kvalifikáció, most 74. vagyok a világranglistán, és még nem mondom száz százalékra, hogy sikerült kijutnom. Mondhatnám, de majd csak 31-én fogom azt mondani, hogy igen, ez sikerült” – utalt ezzel arra, hogy csak a kvalifikáció lezárása után lesz biztos a vb-szereplést jelentő első százban maradása.

Berkovics Imre tanítványa mindössze hat éve kezdett maratonit futni, azóta pedig több mint fél órát faragott 3:01 órás egyéni legjobbjából és 2:28:25 órára írta át a hazai női rekordot. Hozzátette, hogy a februári országos csúcsdöntésénél is többre lett volna képes Sevillában, ahol 25 másodpercet javított Földingné Nagy Judit 27 éves maratoni rekordján (2:28:50).

A férfiaknál csúcstartó Szűcs Csaba három hete – rekordja (2:12:10) harmincadik évfordulóján – megjegyezte, hogy szerinte a nőknél Szabó Nóra szinte biztosan ott lesz az augusztusi vb-n.

„Nagyon örülök, hogy ezt mondta, és ha tényleg eljön és szurkol nekem, az egy nagyon nagy extra lesz számomra” – emelte ki Szabó, akinek „óriási öröm lenne”, ha a családja és a barátai előtt futhatna a már jól ismert útvonalon.

„Tudom, hogy milyenek a szintek, a kanyarok, minden egyes méterét ismerem és ez valamilyen szinten biztos előny lesz számomra. A pálya mindenkinek ugyanolyan nehézségű, de megpróbálom kihozni belőle a legjobbamat” – hangsúlyozta. Elárulta, hogy egy maratonira összesen 13 hetet szokott készülni.

A budapesti atlétikai világbajnokság Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye lesz, amelyet augusztus 19. és 27. között rendeznek a Nemzeti Atlétikai Központban, valamint az utcai futó- és gyalogló versenyeknek otthont adó Hősök terén. A női maratoni 26-án reggel fog elrajtolni.

Borítókép: Szabó Nóra (Fotó: Facebook/Magyar Atlétikai Szövetség)

További tartalmak