Musorujsag
Élő Eredmények

Nemes Rita: A hazai vb felér egy olimpiával

Nemes Rita: A hazai vb felér egy olimpiával

MTI
Nemes Rita két év után versenyzett ismét hétpróbában és 6105 ponttal megnyerte a Montpellierben rendezett bronzkategóriás viadalt, ezzel egy lépéssel közelebb került a budapesti atlétikai világbajnoksághoz.

A 33 éves többpróbázó szerdán az MTI-nek elmondta, mindössze pár nappal a verseny előtt tudta meg, hogy indulhat.

„Nagyon izgalmas volt ez a két nap, nagyon-nagyon boldogok voltunk, és még akkor sem hittem el, amikor beértem a 800-ról, hogy én nyertem meg” – idézte fel a versenyt az MTK sportolója, aki edzőjével, Szabó Dezsővel csak akkor lett biztos az első helyben, amikor a francia riporter odament hozzájuk gratulálni.

„Szerettünk volna 6200 pont felett teljesíteni” – mondta Nemes, jelezve, hogy két évvel ezelőtt, legutóbbi hétpróba versenyén 6195 pontot ért el, azóta pedig sérülései miatt nem tudta teljesíteni a kétnapos versenyszámot. A hétvége első napján nagy lökést adott neki a 100 méter gáton elért 13.72 másodperces ideje, de magasugrásban (1,74 m) és a súlylökésben (13,26 m) a vártnál rosszabbul teljesített, így sok pontot hagyott ezekben a számokban, majd 200 méteren ismét jól szerepelt. A második napon a távolugrásnál eldőlt, hogy nem lesz meg az egyéni csúcs, de így is motiváltan folytatta a versenyt. Gerelyhajításban is elmaradt egyéni legjobbjától, így minden az utolsó versenyszámon múlt.

„A legjobb része a 800 méter, amitől nagyon-nagyon szoktam félni, de most szerencsére megkoronázta ezt a két napot. Egyéni csúcsot is futottam, ezzel pedig meglett a 6105 pontom” – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy sérüléseit mentálisan volt a legnehezebb feldolgoznia, és a hétvégén is az járt a fejében, hogy egészségesen teljesítse a versenyt.

A 2021-es fedett Eb-n hatodik helyezett Nemes legközelebb jövő hét csütörtökön az MTK-pályán áll rajthoz a Magyar Nagydíj sorozat első állomásán, ahol magasugrásban lesz érdekelt, majd vasárnap a széria nyíregyházi állomásán gátfutásban és súlylökésben is megméretteti magát. Két hét múlva pedig az egyéni összetett országos bajnokságon szeretne jól teljesíteni Szolnokon.

„Egy vb indulás nagyon-nagyon jó lenne. Huszonnégy ember juthat ki, és nagyon kemény lesz megcsinálni, de versenyezni kell, és egy jó eredményt elérni az ob-n. Sőt, meg is kellene nyernem, és akkor már reálisabb esély van arra, hogy induló is lehetek” – fogalmazott, majd kiemelte, hogy számára a „család és a barátok előtt versenyezni egy hazai világbajnokságon felér egy olimpiával is”.

Borítókép: Nemes Rita a 2021-es Európa-bajnokságon (Fotó: MTI/PAP/Adam Warzawa)

További tartalmak