Musorujsag
Élő Eredmények

Elhunyt az első atléta, aki tíz másodperc alatt futotta le a száz métert

Elhunyt az első atléta, aki tíz másodperc alatt futotta le a száz métert

MTI
Hetvenhat éves korában elhunyt Jim Hines kétszeres olimpiai bajnok atléta, aki elsőként futotta le tíz másodperc alatt a száz métert.

Hines az első világrekordját 1967-ben érte el, akkor 9.1 mp alatt teljesítette a 100 yardot (91,4 m), és kereken 10.0 másodperc alatt a 100 métert.

Egy évvel később átlépte a tíz másodperces határt, de az elektronikus rendszer 10.03 mp-re javította idejét az amerikai olimpiai válogatón – habár az Atlétikai Világszövetség (WA) szerint csak 1977-től volt szükség a rendszer megerősítésére a rekordok hitelesítéséhez.

Az akkor 22 éves Hines az 1968-as mexikói ötkarikás játékokon ismét remek formát mutatott, és október 14-én hivatalosan is megdöntötte a világrekordot a 100 méteres síkfutás döntőjében, ahol 9.95 másodperces idővel ért célba. Hat nappal később pedig a 4×100 méteres váltó tagjaként ismét felállhatott a dobogó legfelső fokára.

A WA adatbázisa szerint a szombaton elhunyt sprinter nevéhez négy világrekord fűződik.

Borítókép: Mexikó, 1968. október 14. Az amerikai Jim Hines 9,9 másodperces eredménnyel elsõnek szakítja át a célszalagot a 100 méteres síkfutásban. Ezt az eredményt azonban a megengedettnél erõsebb hátszél miatt nem hitelesítették. Újabb futam után Hines 10 másodperces eredménnyel elnyerte az olimpiai aranyérmet. (MTI/UPI )

További tartalmak