Musorujsag
Élő Eredmények

Kovács-Garami Katalin is indulhat a budapesti vb-n

Kovács-Garami Katalin is indulhat a budapesti vb-n

MTI
Kovács-Garami Katalin személyében újabb magyar maratonista tekinthető biztos indulónak az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokságon – derült ki a csütörtökön Budapesten és vasárnap Nyíregyházán sorra kerülő nemzetközi viadalok felvezető sajtótájékoztatóján.

A magyar szövetség (MASZ) sajtóeseményen Spiriev Attila, a Budapest 2023 Zsivótzky Gyula Programiroda sportszakmai vezetője jelentette be Kovács-Garami indulását. Ehhez hozzátette, hogy az utcai versenyzők kvalifikációjának május 31-i zárásakor négy magyar hely volt biztos, gyaloglásban Helebrandt Máté, illetve Madarász Viktória és Récsei Rita, valamint a maraton országos csúcstartója, Szabó Nóra révén.

Kapcsolódó tartalom

Amint a sportvezető elmondta, a nemzetközi szövetség a napokban dolgozza fel az adatokat, értesíti a nemzeti szövetségeket és az esetleges visszalépések után kiosztja a felszabadult helyeket a „várólistán” szereplő sportolók között. Így jutott kvótához Kovács-Garami Katalin.

„Friss, ropogós hír, hogy Kovács-Garami Katalin kvalifikált maratonfutásban, így két magyar lesz a számban – mondta Spiriev, aki azt is megjegyezte, hogy jó esély van rá, hogy az utcai versenyeken nem is csak öt, hanem hat magyar rajtolhat végül a világbajnokságon. – Azért reméljük, hogy hat lesz az az öt, mert férfi maratonfutásban reális esély van rá, hogy a nemzetközi szövetség technikai delegátusa elfogadja a legjobb magyar nevezését, amire van lehetőségünk bizonyos számokban. A magyar szövetség sportigazgatójával történt egyeztetés alapján Szemerei Leventét fogjuk nevezni” – fűzte hozzá.

A sportszakmai vezető a kontinentális sorozat bronz kategóriájú magyar versenyeire térve azt emelte ki, hogy tavaly és tavalyelőtt is rendeztek már két-két ilyen versenyt, amelyek remekül illenek bele a magyar versenyrendszerbe, s azontúl, hogy kiváló lehetőség a hazai sportolóknak a jó eredmények elérésére és arra, hogy közelebb kerüljenek a világbajnoki kvalifikációhoz, egyúttal „pótolhatatlan tapasztalatszerzést” is biztosít számukra nemzetközi szinten.

Kapcsolódó tartalom

Spiriev Attila a két viadal nemzetközi indulói közül a női súlylökés világbajnoki címvédőjét, az amerikai Chase Ealey-t emelte ki, aki vasárnap Nyíregyházán lép dobókörbe.

A sajtótájékoztatón Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára többek között arról beszélt, hogy a MASZ-szal közösen az a cél, hogy minden idők legjobb világbajnokságát rendezzék meg a magyar fővárosban. Kiemelte azt is, hogy jelenleg már több mint 180 ezer eladott jegynél tartanak a vb-re, s reményeik szerint a vb minden eseménye közel telt ház előtt zajlik majd.

„Abban bízunk, hogy mindegyik versenyzőnk, a rekord létszámú válogatott minden tagja képes lesz arra, hogy egyéni legjobbját nyújtsa, vagy közel legyen egyéni legjobbjához” – mondta az államtitkár, aki arról is beszélt, hogy a MASZ-szal kötött együttműködési megállapodás révén a szervező bizottság 3300 jegyet biztosít a magyar atlétikának, egyúttal minden igazolt atléta 50 százalékos kedvezményt kap a belépők árából.

Deutsch Péter, a Budapest 2023 Zsivótzky Gyula Programiroda irányítója többek között arról beszélt, hogy június 8. és július 18. között négy komoly eseményt rendeznek. Előbb a Lantos Mihály Sportközpontban, majd Nyíregyházán a bronz kategóriás viadalokat, július 7-8-án az országos bajnokságot a vb helyszínén, a Nemzeti Atlétikai Központban, végül pedig a kontinentális sorozat arany kategóriás állomását, a Gyulai Memorialt Székesfehérváron. A sportvezető megjegyezte, hogy az MTK otthonául szolgáló Lantos Mihály Sporttelepen az állam támogatásának segítségével komoly felújítások történtek, így például az atlétikai pálya a világ jelenleg leggyorsabbjának számító Mondo borítást kapott, melyen hazai pályán először csütörtökön versenyezhetnek majd magyar atléták.

Deutsch Péter több támogatói szerződés megkötését is bejelentette, köztük a szövetség új sportszergyártójával, a 4F-fel kötött megállapodást. A sajtótájékoztató zárásaként az új melegítőket a felnőtt és korosztályos válogatott tagjai közül Kozák Luca, Krizsán Xénia, Kriszt Sarolta, Sulyán Alexa, Molnár Attila, Illovszky Dominik és Palkovits István mutatták be.

Borítókép: SPAR Budapest Maraton (MTI/Illyés Tibor)

További tartalmak