Musorujsag
Élő Eredmények

Mutaz Essza Barsim Budapesten írná tovább az atlétikatörténelmet

Mutaz Essza Barsim Budapesten írná tovább az atlétikatörténelmet

MTI
Mutaz Essza Barsim katari magasugró szeretné tovább írni az atlétikatörténelmet az augusztusi, budapesti világbajnokságon azzal, hogy a versenyszám első négyszeres vb-aranyérmese lesz.

A három vb-győzelmével is rekorder 31 éves sportoló az M1 aktuális csatornának szerdán azt mondta, a nagy világesemények az éremszerzésről szólnak, így neki sem lehet más célja Budapesten, mint tovább írni a sportág történelmét.

„Egyelőre jó úton járok, sokat dolgozom a technikámon, lépésről lépésre haladok a célom, céljaim felé” – jelentette ki az olimpiai bajnok katari magasugró, aki szerint hiába ért el már pályafutása során szinte mindent, mindig van lehetősége a fejlődésre. „Vannak még céljaim a magasugrásban, ha nem lennének, elég nehezen találnék motivációt arra, hogy minden nap lemenjek edzésre. Éhes vagyok a sikerre, ráérek majd a visszavonulásom után visszatekinteni a karrieremre.”

A magasugró a riválisára, a Tokióban vele együtt olimpiai bajnoki címet szerző olasz Gianmarco Tamberire vonatkozó kérdésre elmondta, régóta jó barátságot ápolnak, a pályán és azon kívül is sokat beszélgetnek. Tudja, hogy ő is azzal a céllal utazik majd Budapestre, hogy világbajnoki címet nyerjen, ugyanakkor a versenyeken nemcsak őt, hanem minden ellenfelet komolyan vesz még akkor is, hogyha „a nap végén csak saját magával foglalkozik”.

Kapcsolódó tartalom

„Tudom, mire vagyok képes, hogyan dolgozom, és azt is, hogy ha a legjobbamat nyújtom, senki nem tud legyőzni. A legfontosabb, hogy egészséges legyek, folyamatos legyen a fejlődésem és a vb-re csúcsformába kerüljek” – összegzett a katari sportoló, aki a jövő évi, párizsi olimpiára vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, arra jelenleg egyáltalán nem gondol, most csak a vb-re és az utána lévő Ázsia Játékokra koncentrál.

Magyarországon eddig kétszer versenyzett, és mint azt felelevenítette, mindig jó hangulatban, a közönség támogatását élvezve ugorhatott, 2018-ban pedig a Gyulai Memorialon közel volt ahhoz, hogy megdöntse a legendás kubai Javier Sotomayor 1993-as, 2,45 méteres világcsúcsát. Ez végül nem sikerült, ráadásul a viadalon súlyos bokasérülést is szenvedett, amely miatt az év hátralevő részében nem tudott versenyezni.

„Emiatt lehetnének kellemetlen emlékeim is Magyarországról, de azt gondolom, hogy minden okkal történik. Aláfordult a bokám, az Achilles-inamat is műteni kellett, az a sérülés majdnem a karrierem végét jelentette, de büszke vagyok arra, hogy pozitív tudtam maradni, és egy évvel később, odahaza megvédtem a világbajnoki címemet” – emlékezett vissza az öt évvel ezelőtt történtekre Barsim hozzátéve, hogy mentálisan erősebb és jobb magasugró lett a sérülése után.

Kapcsolódó tartalom

A sportoló telt házra és jó hangulatra számít a budapesti vb-n, melyen szeretné kiadni magából a maximumot. A világbajnokság és az olimpia különösen motiváló számára, mert ezeken a versenyeken a hazája zászlója ott van a hátán, így nemcsak magát, hanem minden honfitársát és a családját is képviseli – mondta.

„Meg kellett szoknom, hogy példakép vagyok, mert én nem tartom magam annak, ugyanakkor tudom, hogy sok gyerek miattam kezdett el atletizálni” – hangsúlyozta a katari versenyző.

Elmondta, amikor 2011-ben bemutatkozott a nemzetközi porondon, egy nála idősebb generációban kellett nevet szereznie magának, amelyet a sajátjában is meg kellett tartania, most pedig a fiatalok között kell újra „megvédenie”.

„Nem könnyű egy technikai számban ilyen sokáig, három generáción át a csúcson lenni. Sok mindent elértem már, de nem mindegy, hogyan emlékeznek majd rám. Azt nem tehetem meg, hogy csak úgy versenyezgetek, ezért vannak még céljaim. Nyilván ezek között ott van a világcsúcs is, amit régóta kergetek. Ha sikerül megdöntenem, örülni fogok, de ha nem, az sem baj, mert számomra többet ér, hogy a súlyos sérülésemet követően ilyen szinten tudok ugrani, nyertem utána két vb-t és egy olimpiát” – zárta Barsim.

A budapesti vb augusztus 19. és 27. között lesz a Nemzeti Atlétikai Központban.

Borítókép: Eugene, 2022. július 19. A katari Mutaz Essza Barsim a férfi magasugrás döntőjében az Oregon államban rendezett eugene-i szabadtéri atlétikai világbajnokságon 2022. július 18-án. Barsim aranyérmet nyert. MTI/AP/Gregory Bull

További tartalmak