Musorujsag
Élő Eredmények

Országos csúcsot futott a női 100-as váltó, Jackson és Lyles parádézott 200-on, Rojas utolsó kísérletével védett címet

MTI
A női és férfi 200 méteren is a címvédő, Shericka Jackson és Noah Lyles diadalmaskodott, méghozzá parádés teljesítménnyel a budapesti atlétikai világbajnokság pénteki versenynapján, melyen Jackson minden idők második legjobb 200-as futását produkálta.

Napi összefoglaló:

A női 4×100-as váltó a második futamban az egyes pályáról indult. Kerekes Gréta reagált a mezőnyből a leggyorsabban, de visszalőtték a rajtot, és a lengyeleket figyelmeztették. Kerekes másodszorra is jól rajtolt, Csóti is remekül pörgette a ritmus, Takács pedig elment a kettes pályán futót brazil ellenfele mellett, Kocsis pedig megőrizte a dél-amerikaiakkal szembeni előnyt. A nigériaiak nem értek célba, így a magyar négyes a 43.38-as országos csúccsal futamában hetedik lett.

Az előfutamban a hatodik lett, így nem jutott be a döntőbe a férfi 4×100-as váltó. A magyar csapat az első futamban kapott helyet, továbbjutást az első három hely mellett a további két legjobb idő ért. A négyes első embere Illovszky Dominik volt, aki a hatos pályán a japán és a jamaicai futó között rajtolt, de ebben a futamban indultak a két 100-as világbajnokkal, Christian Coleman-nal és Fred Kerley-vel felálló amerikaiak is. Illovszky Boros Bencének adta át a váltóbotot, majd Szabó Dániel következett, Pap Márk pedig 39.55 mp-es eredménnyel ért célba, ami a váltó idei legjobbja. Ezzel a magyar kvartett hatodik lett, mivel a németek és a hollandok is rontottak. A futamot az amerikaiak nyerték 37.67 mp-cel, a világ idei legjobbjával.

Kéri Bianka az elődöntőben búcsúzott 800 méteren. A 29 éves magyar versenyző már harmadszor állt rajthoz a Nemzeti Atlétikai Központban a vb-n. A 4×400-as vegyes váltóval országos csúcsot elérve a 11. lett az első napon, majd szerdán 2:00.20 perces idővel jutott tovább a 800 m előfutamából.

A pénteki elődöntőben a második futamban kapott helyet, futamonként az első két helyezett, illetve a további két legjobb idő tulajdonosa folytathatta a fináléban.

A női 200 nagy kérdése volt, hogy a címvédő, 100-on ezüstérmes jamaicai Jackson, vagy két amerikai riválisának egyike, a 100-as bajnok Sha’Carri Richardson, esetleg a világranglistavezető Gabrielle Thomas kaparintja meg az aranyérmet. Az első két kör alapján nehéz volt jóslásokba bocsátkozni, különösen Jackson és Thomas tűnt nagyon magabiztosnak.

Az biztosnak látszott, hogy kiélezett lesz a harc, aztán a jamaicaiak sztárja ezt a várakozást felülírta. A sprintváltóval olimpiai bajnok Shericka Jackson parádésan futotta meg a kanyart, egyértelmű előnnyel fordult rá az egyenesre, melyben nem lassult, riválisai egyre távolodtak mögötte. Végül minden idők második legjobb idejével, 21.41 másodperccel diadalmaskodott, ami mindössze hét századdal marad el Florence Griffith-Joyner 1988-ban futott világcsúcsától (21.34 mp).

Az ezüstérmet Thomas 21.81 mp-cel szerezte meg, 11 századdal megelőzve a bronzérmes Richardsont.

A nők után következett a férfiak félkörös versenye, mely előtt sokkal kevesebb volt a kérdőjel a győztest illetően. A Budapesten 100 méteren győztes, vb-címvédő, olimpiai második amerikai Noah Lyles ugyanis az elődöntők alapján kiemelkedett a mezőnyből, melyben mások mellett az ötkarikás címvédő – de idén sérülésekkel bajlódott – kanadai Andre de Grasse, illetve az amerikai Erriyon Knighton és Kenneth Bednarek, valamint a 100 dobogósai, a botswanai Letsile Tebogo és a brit Zharnel Hughes is ott voltak.

A rajt után a kanyart együtt futották a legjobbak, Lyles a célegyeneshez Bednarekkel, Knightonnal és Tebogóval együtt ért be, onnan elhúzott tőlük. Lépésről lépésre távoldott és csak a győztes ideje volt a kérdés, ami végül 19.52 másodperc lett.

A dobogóra még a két szupertehetség, a 19 éves Knighton és a 20 esztendős Tebogo állhat majd fel. Előbbi 19.75, utóbbi 19.81 mp-et futott.

Női hármasugrásban a világcsúcstartó Yulimar Rojas az utolsó ugrásával szerezte meg az aranyérmet. Az olimpiai és immár négyszeres világbajnok venezuelai versenyző a nyolc közé csak második jobb eredményének köszönhetően jutott be, ott két érvénytelen ugrás után aztán 15,08 méterig repült. Ezzel megelőzte az ebben a számban Európa-bajnok, távolugrásban vb-második Marina Bek-Romancsukot, aki első, 15 méteres ugrásával egészen addig vezetett.

Csaknem női gerelyhajításban is kolumbiai arany született, a 32 éves Flor Denis Ruiz Hurtado, akinek nagy világversenyen eddig egy olimpiai kilencedik hely volt a legjobbja, az elsőre elért 65,47 méterrel egészen a hatodik sorozatig vezetett. Akkor azonban jött a világranglistát vezető japán Kitagucsi Haruka – akinek egyedüliként a mezőnyben minden kísérlete 60 m fölött volt – és 66,73 méterrel megszerezte a világbajnoki címet.

A budapesti atlétikai világbajnokság pénteki dobogósai:
férfi 200 m (-0,2 méter/másodperc), világbajnok:
Noah Lyles (Egyesült Államok) 19.52 mp
2. Erriyon Knighton (Egyesült Államok) 19.75
3. Letsile Tebogo (Botswana) 19.81

női 200 m (+0,1 m/mp), világbajnok:
Shericka Jackson (Jamaica) 21.41 mp
2. Gabrielle Thomas (Egyesült Államok) 21.81
3. Sha’Carri Richardson (Egyesült Államok) 21.92

női hármasugrás, világbajnok:
Yulimar Rojas (Kolumbia) 15,08 m
2. Marina Bek-Romancsuk (Ukrajna) 15,00
3. Leyanis Pérez Hernandez (Kuba) 14,96

női gerelyhajítás, világbajnok:
Kitagucsi Haruki (Japán) 66,73 m
2. Flor Denis Ruiz Hurtado (Kolumbia) 65,47
3. Mackenzie Little (Ausztrália) 63,38

További tartalmak