Musorujsag
Élő Eredmények

Sotomayor: Egyszer biztosan megdől a világcsúcsom

Sotomayor: Egyszer biztosan megdől a világcsúcsom

m4sport.hu
Kellemes emlékek kötik Magyarországhoz Javier Sotomayort, a magasugrás világcsúcstartóját, aki a hétfői M4 Sport – Az Év Sportolója Gála egyik díszvendége és díjátadója lesz. A kubai legenda biztos abban, hogy egyszer megdől több mint 30 éves rekordja, azt azonban nem tudja megjósolni, ki és mikor fogja túlszárnyalni a 2,45 métert.

Az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála hétfőn 19.30-kor kezdődik a Magyar Állami Operaházban, az ünnepélyes díjátadót az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti. A díjátadók között lesz Javier Sotomayor olimpiai és többszörös világbajnok, világcsúcstartó kubai magasugró és az aranylabdás olasz labdarúgó, Fabio Cannavaro.

Javier Sotomayor 1989 júliusában 244 centiméterre javította a magasugrás szabadtéri világcsúcsát, négy évvel később pedig egy centivel túlszárnyalta saját rekordját, azóta sem ugrott nála senki nagyobbat. A fedettpályás világcsúcsot is ő tartja 243 centiméterrel, ezt ráadásul Budapesten ugrotta 1989. március 4-én.

Javier Sotomayor a somoskõi ugrógálán 2001 augusztusában (Fotó: MTI/Földi Imre)

A kubai legenda az M4 Sportnak nyilatkozva elmondta, kellemes emlékek kötik Magyarországhoz, hiszen a fedettpályás világcsúcs mellett az első nagy nemzetközi versenyét is Budapesten nyerte, utoljára pedig Somoskőn sikerült 235 centimétert teljesítenie. Az augusztusi világbajnokságon is jelen volt, amely elmondása szerint kiváló szervezés mellett nagyon élvezetes versenyeket hozott. „Most újra itt vagyok, remélhetőleg nem ez lesz az utolsó alkalom. Büszke vagyok arra, hogy meghívtak erre a gálára, az év sportolója díjak átadására” – mondta Sotomayor, akit meglepett, hogy milyen nagy érdeklődés kísérte Budapesten a világbajnokságot az elejétől a végéig.

A budapesti vb-n Gianmarco Tamberi nyerte a férfi magasugrást 236 centiméterrel, arra a kérdésre, hogy a jelen legjobbjainak versenyét tudja-e őszintén élvezni vagy inkább a világcsúcsát félti, Sotomayor elmondta, hogy mivel a magasugrás a szenvedélye, élvezi a mostaniak versengését, viszont amikor a lécet egyre közelebb teszik a csúcsához, izgatott várakozás tölti el, hogy sikerül-e a kísérlet vagy sem. „Várakozás és szenvedélyes élvezet elegye” – fogalmazott.

Javier Sotomayor a az 1996-os atlantai olimpián (Fotó: MTI/EPA/Eric Feferberg)

Az 56 esztendős sportember nem tudja, hogy miért nem sikerült több mint 30 éve megdönteni a világcsúcsát, arról ugyanakkor meg van győződve, hogy ez meg fog történni. „Hogy mikor és ki lesz az, nem tudom.”

Hitvallása szerint a sport egy játék, amit viszont nem szabad játékként felfogni. „Még akkor is, ha élvezzük, vegyük komolyan!” – fogalmazott a legendás atléta, aki a feltörekvő atlétagenerációnak, a jövő világcsúcstartóinak azt üzente, ne feledjék az álmaikat, űzzék őket szenvedéllyel, hiszen a rekordokat nem lehet néhány év alatt elérni, „szinte egy egész életet” rá kell áldozni a sikerre. „Ne feledjék az álmukat, legyenek mindig elhivatottak és fegyelmezettek!”

Borítókép: Javier Sotomayor (Fotó: m4sport.hu)

További tartalmak