Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Halász Bence: Az Eb-arany már olyan hab lett volna a tortán, amit senki nem eszik meg

Halász Bence: Az Eb-arany már olyan hab lett volna a tortán, amit senki nem eszik meg

mti
Halász Bence szerint előre aláírta volna, hogy 80 méter feletti eredménnyel ezüstérmet nyer a római atlétikai Európa-bajnokságon, ezért sem bánkódott, amiért a kalapácsvetés vasárnapi fináléjában a lengyel Wojciech Nowitzki le tudta dobni őt az élről az utolsó sorozatban.

A 26 éves szombathelyi klasszis nehéz kezdés után a negyedik sorozatban dobott 80,49 méteres szezoncsúcsával szerezte meg a második helyet, aminél nagyobb sikerként élte meg azt, hogy harmadikra 78,45 métert tudott dobni, miközben előtte abban a tudatban volt, hogy a kiesés szélén áll. A magyar dobót az hozta roppant nehéz helyzetbe, hogy 77,99 méteres második dobását – amivel negyedik volt – levették a harmadik kör előtt a versenyzők számára kihelyezett benti eredményjelzőről.

„Nagyon nehéz helyzet volt, rengeteg érzés kavargott a fejemben, feszültség, félelem. El sem tudom mondani igazán, mi játszódott le bennem ott. Az, hogy ezt megcsináltam, többet jelent nekem az éremnél is” – mondta nem sokkal a versenye után az MTI-nek Halász Bence.

A kétszeres világbajnoki bronzérmes kalapácsvető a két évvel ezelőtti Eb-hez hasonlóan lett Nowicki mögött második, ebben a fináléban azonban – ellentétben a münchenivel – egészen a végéig az élen állt.

„Amikor sikerült magam bedobni a nyolcas döntőbe, akkor az volt az első gondolatom, hogy jó, innentől van egy három dobásos versenyem. Hajtani kell, itt már hiába technikázom, abból már nem lesz semmi” – nyilatkozta Németh Zsolt tanítványa.

„Hajtani kell, ez volt bennem és negyedikre szerencsére sikerült úgy eltalálni a dobást, amivel végül meglett az ezüstérem. Az ötödiknél már kockáztattam, mert ha százszázalékig a technikára figyelek, akkor dobok mondjuk egy 80,20-at, de azzal mit érek el? Ugyanakkor, őszintén szólva, amikor a negyediknél kiírták a 80,49-et, talán túlságosan is leesett rólam a teher, ráadásul mivel nem vagyok még a csúcsforma közelében sem, az annyi erőt kivett belőlem, hogy utána már nehéz volt ötödikre és hatodikra úgy odaállni, mint előtte.”

Halász Bence azt is elárulta, az utolsó sorozatban érezte, hogy a lengyelek olimpiai bajnokában vagy az akkor még második ukrán Mihajlo Kohanban lesz egy nagy dobás.

„Nowickit egyébként sem lehet leírni, olimpiai bajnok, most már háromszoros Európa-bajnok. Nem vagyok csalódott, mert ha valakinek előzetesen azt mondják, hogy gyakorlatilag nyolcvan és félméteres dobással ezüstérmet szerzek úgy, hogy 77,77 méteres egyéni legjobbal utazok ide, akkor azt bárki előre aláírta volna, én is. Azt hiszem, hogy teljesen büszke lehetek erre az eredményre, amiért jöttünk, azt megcsináltuk. Ha eggyel előrébb végzek az már olyan hab lett volna a tortán, amit senki nem eszik meg” – mondta viccesen Halász Bence.

A közelgő párizsi olimpia szempontjából Halász reményt keltőnek véli az Eb-n nyújtott teljesítményét, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy sokat kell még dolgoznia a játékokig.

„Azt hiszem, hogy biztató az olimpia szempontjából ez az eredmény. Persze még dolgozni kell azon is, hogy kicsit stabilabb legyen az egész. Azt látni kell, hogy csupán két hét telt el a budapesti verseny óta, amin 77,77-et értem el és azt gondolom, hogy két hét alatt közel teljesítettünk a csodához. Amennyiben ezeket a 80 méter körüli eredményeket tudom most stabilizálni, akkor innen lehet még akár két métert is előrelépni” – mondta végül Halász Bence.

Borítókép: MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa

További tartalmak