Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Sulyán Alexa Eb-elődöntőbe jutott 200 méteren

Sulyán Alexa Eb-elődöntőbe jutott 200 méteren

m4sport.hu
Sulyán Alexa a tizedik idővel elődöntőbe jutott 200 méteres síkfutásban a római szabadtéri Európa-bajnokságon.

A gödöllőiek 19 éves tehetsége tavaly már letette névjegyét a felnőttek között, 23.12 másodpercre javította az U20-as magyar csúcsot és szerepelhetett a budapesti világbajnokságon. Az idei évben szintén jó formát mutatott eddig, május elején a bahamai váltóvilágbajnokságon a magyar 4×100 méteres staféta záróembere volt, két hete pedig 23.21 másodpercet futott a budapesti bronz kategóriás nemzetközi viadalon.

Sulyán karrierje első felnőtt Eb-jén reális továbbjutási esélyekkel térdelhetett rajtgépbe és futamában bizonyította jó formáját. A kilences pályán futva a célegyenesre harmadik-negyedik helyen fordult, végül harmadikként ért célba 23.30 másodperces eredménnyel..

A magyar futó az első futamban szerepelt, így kicsit izgulnia kellett, mivel helyezéssel nem lehetett elődöntőbe kerülni, ahhoz a legjobb 12 idő egyikével kellett rendelkezni. A második kör után viszont már szinte biztosra vehette elődöntőjét, mivel az utolsó futam előtt a hatodik eredménye volt, végül pedig a tizedik idővel jutott tovább.

Sulyán Alexa az utolsó előfutam után megkönnyebbülten és boldogan nyilatkozott az M4 Sportnak. „Nagyon örülök, életem leghosszabb öt perce volt, amíg itt álltam. Belülről nagyon jónak értékelem ezt a futást, még ha kívülről annyira nem is nézett ki jól. Ezért jöttem, hogy középdöntőt fussak, úgyhogy most nagyon örülök. Az idő nem az, amit szerettem volna, de estig még bőven lehet mit javítani” – mondta.

Az MTI-nek azt mondta, próbálta kihasználni, hogy a „surranópályán” csak magára kell figyelnie. „Azt hiszem, ez sikerült. Középdöntőbe szerettem volna kerülni az Eb-n és ez sikerült, úgyhogy nagyon elégedett vagyok. Este már nem lesz rajtam teher, és ezt szeretném kihasználni.”

A 21.05-kor kezdődő 200-as elődöntőkben nem Sulyán lesz az egyetlen magyar, mivel vasárnap a 100 méteres fináléról három századdal lemaradt Takács Boglárka kiemeltként abban a szakaszban kezd a félkörös távon.

Hétfő délelőtt a férfi tízpróbázók megkezdték kétnapos versenyüket a 100 méterrel, melyben a mezőny magyar indulója, Gálpál Zsombor 10.91 másodpercet (881 pont) futott, ezzel a 24 induló között a 14. lett.

Mátó Sárának a nőknél, Bánóczy Árpádnak pedig a férfiaknál nem volt esélye bejutni a 400 méter gát fináléjába, a hétfői elődöntőben viszont mindketten nagyszerűen futottak.

Előbb a férfi gátasok három elődöntős futamát rendezték az Olimpiai Stadionban, ahol a futamok első és második helyezettjei, illetve a további két legjobb időt elérő futó jutott be a keddi döntőbe.

Bánóczy vasárnap nagyszerű, 50 másodpercen belüli futással (49.95 mp) került az elődöntőbe, melyben finálés reményei nem lehettek, de előfutama után azt ígérte, hogy megpróbál egy jó futással még jobb időt produkálni.

A 21 éves magyar atléta az első elődöntő kettes pályáján kapott helyett és szokásához híven erősen kezdett. A futamból a norvégok sztárja, a világcsúcstartó Karsten Warholm messze kiemelkedett,

Bánóczy viszont 300 méter után a többiekhez nagyon közel volt, az utolsó előtti gát után aztán picit görcsössé vált és végül a hetedik helyen ért célba 50.14 másodperces eredménnyel.

„Óriási élmény volt számomra ez a futás. A kedvenc európai gátasom az ír Thomas Barr, nagyon örültem, hogy vele futhatok, az pedig, hogy Warholm is ott volt, tényleg óriási. Ennél jobb tanulófutam nem is lehet” – nyilatkozta az MTI-nek Bánóczy.

„A futás szerintem jól sikerült, jobb volt mint a tegnapi és ha nem a kettesen, hanem mondjuk a hetesen futok, akkor szerintem időben is jobb lett volna. Fantasztikus élmény volt ez az Eb. A fináléra nem volt esélyem, de jó volt látni, hogy tudok közelíteni az elithez.”
Ahogy a férfiaknál Bánóczy, úgy a nőknél Mátó Sára is egy futamba került a szám toronymagas esélyesével, a holland Femke Bollal.

A magyar gátas idén 55.49 másodperces egyéni csúcsot ért el, aminél a fináléhoz mindenképpen jóval jobb eredményt kellett volna elérnie. Mátó az előfutamhoz hasonlóan a kettes pályán futott és jó ritmusban kezdett, majd végig ritmusosan, egyúttal dinamikusan teljesített és az utolsó száz méteren is szépen vette a gátakat, közel maradt riválisaihoz, végül 55.35 másodperces egyéni csúccsal a hetedik helyen ért célba. A futamot Bol könnyen futva is simán nyerte 54.16-tal.

„Huszadikként jöttem, szuper, hogy a 16. helyen végeztem, nagyon örülök” – mondta az MTI-nek Mátó Sára, aki a 4×400 méteres váltóban is futni fog kedden. – „Nem tudok rosszat mondani erre a futásra. Ritmusban változtattunk egyet az edzőmmel és nagyon büszke vagyok arra, hogy meghoztuk ezt a döntést egy éles futás előtt és arra is, hogy jól sikerült. Ezért is tudtam előre lépni az időmben, még úgy is, hogy megint a kettes pályán kellett futni. Nagyon boldog vagyok az egyéni csúcs miatt, bár a célbaérés után elsőre fura volt, kellett egy kis idő, hogy ez leülepedjen, mert mégiscsak a hetedik helyen értem be.”

A női 800 méter előfutamában Kéri Bianka volt érdekelt, aki tavaly nagyszerűen versenyzett, idén viszont még nem lendült igazán jó formába. Az elődöntőbe a négy futam első három-három helyezettje, valamint a további négy legjobb időt elérő atléta jutott, amire a magyar középtávfutónak nem volt esélye.

Kéri a negyedik futamban a kettes pályán rajtolt és jól megfutotta az első kanyart, így a második-harmadik helyen ért a hosszú egyenesbe, majd az első kör végén a negyedik volt. A mezőny egészen hatszáz méterig együtt haladt, Kéri az utolsó kanyar elején a hatodik pozícióba került, a hajrára azonban nem maradt elég ereje és végül 2:03.37 perces idővel a hetedik helyen ért célba.
Női gerelyhajításban mindkét magyar messze volt a döntőbe jutástól. A hétfői selejtezőben Diósi-Moravcsik Angéla 54,53 méteres szezoncsúcsával a 19., Bogdán Annabella pedig 52,91 méterrel a 23. helyen végzett.

Férfi tízpróbában Gálpál Zsombor a második számban, távolugrásban 6,87 métert ért el, amiért 783 pontot kapott, majd súlylöklésben – 720 pontot érő – 13,86 métert produkált, és három szám után a 21. helyen áll 2384 ponttal.

A hétfő esti programban Gálpál mellett Takács Boglárka és Sulyán Alexa a 200 méter elődöntőjében, Gyurátz Réka a kalapácsvetés fináléjában, Molnár Attila pedig a 400 méter döntőjében szerepel – élőben az M4 Sporton.

Borítókép: Sulyán Alexa (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

További tartalmak