Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Országos csúccsal Eb-döntős a férfi 4x400-as váltó

Országos csúccsal Eb-döntős a férfi 4x400-as váltó

MTI/m4sport.hu
A Steigerwald Ernő, Enyingi Patrik, Wahl Zoltán, Molnár Attila összeállítású férfi 4x400 méteres magyar váltó 3:02.09 perces új országos csúccsal, futamában a harmadik helyen végzett és bejutott a szerdai döntőbe a római szabadtéri atlétikai Európa-bajnokság keddi versenynapján.

Az egyéniben 200 és 400 méteren is indult Wahl Zoltán a 400-as előfutamát követően, amit alig 60 méter után feladott, azt mondta, hogy a legkomolyabb céljai a váltóval vannak, mert valamennyi csapattársával reális esélyt látnak arra, hogy döntőbe jussanak és megdöntsék a 3:02.65 perces magyar rekordot.

A biztos fináléba jutáshoz az első háromban kellett végeznie futamában a magyar stafétának, melyben Steigerwald kezdett és egészen az utolsó 30-40 méterig jól futott, onnan aztán kicsit görcsösnek tűnt és végül az ötödik helyen ért a váltáshoz. A botot Enyinginek adta, aki elképesztő iramban futotta meg a nyolcas pályán a kanyart, a hosszú egyenes elején a negyedik pozícióban kezdett bevágni, a felső kanyar bejáratánál pedig már a második volt, majd nagyszerű hajrával a britek mellett első helyen váltotta Wahlt.

A tatabányai sprinter hatalmasat harcolt, négy másik futóval vívott szinte test-test elleni küzdelmet, melynek végén a hétfőn késő este a 400-as egyéni döntőben hatodik Molnárt váltotta. Az FTC klasszisa szokásához híven rendkívül bátran futott, gyorsan le tudta dolgozni három-négy méteres hátrányát, végül pedig a második olaszok mögött szorosan, harmadik helyen hozta be a váltót, mely 3:02.09 percre javította a magyar csúcsot.

Steigerwald Ernő az előfutam után az M4 Sportnak elmondta, elsőre nem is látta, hogy országos csúcsot futottak, csak azt, hogy a végén a második hely is majdnem meglett. Enyingi Patrik kiemelte, hogy nagyon jó pozícióban kapta meg a stafétát, „bevágó emberként” pedig az volt a feladata, hogy minél jobb helyet szerezzek, és ez sikerült is, a csapatra pedig nagyon büszke. Wahl Zoltán szintén azzal kezdte, hogy nagyon jó helyen kapta meg a váltóbotot, a táv második felében pedig a többiek ki akarták hagyni őt a buliból, ezért helyezkednie kellett. Molnár Attila elárulta, hogy amikor hajnali kettőkor ért haza doppingvizsgálatról, nem gondolta volna, hogy fut ni fog a váltóval. „De hát hívott a haza, az élet nem kívánságműsor, de minden jó, ha a vége jó” – mondta.

A női 4×400-as váltónak nem lehettek a férfiakhoz hasonló reményei. A futamukban a mindössze 17 éves Kriszt Sarolta kezdett, aki hetedik helyen adta át a botot Mátó Sárának. A 400 gáton egyéni csúccsal 16. Mátó a bevágásnál már nyolcadik volt, s ugyan szorosan a mezőny mögött futott, de előrébb jönni nem tudott, Kéri Bianka és Simon Virág pedig egyre nagyobb lemaradásba került, s a csapat végül nagy hátránnyal az utolsó helyen ért célba 3:31.28 perces eredménnyel.

A női távolugrás selejtezője a lehető legrosszabbul kezdődött magyar szempontból, mivel Lesti Diána a bemelegítésnél kisebb sérülést szenvedett. Így Bánhidi-Farkas Petra és Nguyen Anasztázia képviselte a magyar színeket, de a fináléba jutástól messze voltak. Előbbi 6,46 méterrel a huszadik, utóbbi 6,32-vel a 25. helyen zárt. A 12-es fináléba ezúttal 6,63 méterrel lehetett bejutni.

A Csóti Jusztina, Kocsis Anna Luca, Kerekes Gréta, Sulyán Alexa összeállítású magyar női 4×100 méteres váltó jól futott, de nem jutott be a szerdai döntőbe. A magyar staféta nem a legjobb előjelekkel várhatta elődöntős futamát, miután reggel kiderült, hogy az egyéniben 100 méteren kilencedik, magyar csúcstartó Takács Boglárka nem tudja vállalni a szereplést, így helyére a 100 gáton elődöntős Kerekes Gréta került a csapatba. A debreceni gátas az elmúlt években, így a tavalyi budapesti világbajnokságon is tagja volt a stafétának, ám mindig kezdőemberként futott, ezúttal viszont Takács helyén a felső kanyart kellett teljesítenie.

A magyar váltó keddi futásán összességében nem látszott az utolsó pillanatos csere, a bot szép váltásokkal ment végig és végül kifejezetten jónak mondható, 43.70 másodperces eredménnyel a futam ötödik helyén ért célba a csapat, összességében pedig a 11. helyen végzett.

A futás után fáradtan, de elégedetten értékelték a kvartett tagjai a versenyt, kiemelve, hogy minden nehézség ellenére sikerült jól teljesíteniük és az időeredményük is kifejezetten erős lett.

„Voltak hátráltató tényezők, de azt hiszem, kihoztuk ebből a helyzetből a legtöbbet, így nem lehetünk elégedetlenek” – mondta az MTI-nek Csóti, míg Kocsis Anna azt emelte ki, hogy őt személy szerint meglepte az idejük, mert előzetesen gyengébbre számított. „Nagyon örülök ennek az eredménynek. Úgy különösen, hogy két éve 44.13-at mentünk az Eb-n. Az talán picit bosszantó, hogy két éve ezzel a mostani időnkkel simán döntőbe lehetett volna jutni, de hát megy előre a világ és nekünk is tartanunk kell a lépést.”

Kerekes Gréta reggel tudta meg, hogy Takács Boglárka helyett futnia kell és elmondta, azért izgult egy kicsit, mert hat éve nem kapott verseny közben váltóbotot, első emberként mindig csak adta. A gáton az olimpiai indulásért küzdő debreceni sprinter viszont azt is elárulta, hogy ez volt karrierje utolsó váltófutása nagy versenyen.

„Én nagyon elégedett vagyok a futással, a csapatéval és a sajátoméval is. Nem gondoltam volna, hogy a tegnapi két futás után ma ilyen jól helyt tudok állni, ráadásul nehéz éjszakám és nehéz reggelem is volt, de a csapatért mindent megtettem és örülök az eredménynek” – nyilatkozott a hétfőn 200 méteren az előfutamban, majd az elődöntőben is szerepelt Sulyán.

A férfi tízpróbázók versenye kedden délelőtt a 110 méteres gátfutással, majd a diszkoszvetéssel folytatódott. Gálpál Zsombor előbbiben 15.08 mp-et (840 pont) produkált, utóbbiban pedig 40,64 métert (678 pont) ért el és hét szám után 5457 ponttal a 19. helyen áll.

Rivasz-Tóth Norbert és Herczeg György is gyengén dobott, így esélyük sem volt a döntőbe jutásra a férfi gerelyhajítás keddi selejtezőjében.

Az idei szezonban eddig mindkét magyar magához képest visszafogottan teljesített és ezen az Eb-n sem tudtak változtatni. Az első selejtezős csoportban szerepelt Rivasz-Tóth elsőre 71,32 métert dobott, amin a következő két sorozatban már nem tudott javítani és ezzel végül a 24. lett.

A felnőtt mezőnybe tavaly, 84,98 méteres országos csúccsal berobbant Herczeg György honfitársánál is jobban szenvedett. Az FTC 19 éves gerelyhajítója nem találta a megfelelő ritmust, kidobásai kifejezetten erőtlennek tűntek, és dobásai a 70 métertől is messze elmaradtak, ezért az első kettőt le sem mérette, a harmadik kísérlete pedig kereken 65 méteres volt csak, amivel a 27. helyen végzett.

„Sajnos a májusi versenyeim nem úgy sikerültek, ahogy szerettem volna és ez elvette az önbizalmamat. Pedig áprilisban és májusban is jókat dobtam az edzéseken, de a rossz versenyeket mindig cipeltem magammal. Ma úgy éreztem, hogy egyszerűen semmi sem állt össze, sajnálom” – mondta az MTI-nek Herczeg, aki abban bízik, hogy a következő időszakban többet fog tudni edzeni és vissza tudja majd szerezni az önbizalmát.

Férfi tízpróbában Gálpál Zsombor rúdugrásban 4,10 métert teljesített (645 pont), így nyolc próba után 6102 ponttal a 21. helyen áll. A tízpróbázók kedd este gerelyhajítással folytatják versenyüket, majd az 1500 méterrel zárják a kétnapos küzdelmet.

Borítókép: Steigerwald Ernő (Fotó: m4sport.hu)

További tartalmak