Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Halász Bence negyedikként zárt a Gyulai Memorialon

Halász Bence negyedikként zárt a Gyulai Memorialon

m4sport.hu
Halász Bence a negyedik, a szintén olimpiai résztvevő Rába Dániel pedig a hetedik helyen végzett kalapácsvetésben a székesfehérvári Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon.

A kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes Halász Bence 78,81 méteres dobásával végzett a negyedik helyen, 55 centiméterrel maradt le a dobogóról a lengyel olimpiai bajnok Wojciech Nowicki mögött. A versenyt a tavalyi világbajnok kanadai Ethan Katzberg nyerte 81,87 méterrel. Rába Dániel 73,20 méteres dobással lett hetedik, Varga Donát pedig 69,33 méterrel 11.

Halász Bence az M4 Sportnak elmondta, szeretett volna ugyan nagyobbat dobni, de elégedett a teljesítményével. „Ezen bőven lehet még javítani. Titkon szerettem volna ennél nagyobbat dobni, hogy picit jobb kedvvel utazzak ki az olimpiára és a hátralévő időt is bátrabban tudjam végigcsinálni, de természetesen örülök az eredménynek, annak pedig főleg, hogy olyan sorozatot építettem fel, hogy minden dobásnál javítottam” – fogalmazott a szombathelyi atléta.

Hozzátette, hogy ugyan a székesfehérvári versenyen elindult a világ öt legjobb kalapácsvetője, az olimpiával kapcsolatban mégsem lehet messzemenő következtetéseket levonni. „Ez a verseny semmit mutat arról, hogy mi lesz majd három hét múlva az olimpián. El is lehet rontani a felkészülést és nagyon sokat lehet is fejlődni. Vannak biztató előjelek, nekem például az, hogy bár nyilván nem vagyok topformában, de nagyobbat dobtam, mint az előző versenyen.”

Rába Dániel azt mondta, ilyen teljesítményt várt magától, főleg ahhoz képest, hogy még mindig komoly edzésmunkát végez. „Örültem volna nagyobbnak, de ahhoz képest, hogy az országos bajnokság után nem hagytuk abba az edzést, hanem keményen belekezdtünk, tegnapelőtt még olyan izomlázam volt, hogy alig bírtam felkelni az ágyból és így jöttem ide ilyen melegben dobni. Örültem ennek a 73-nak, hogy ezt a stabil 73-at idén majdnem minden versenyen meg tudtam dobni. Örültem volna nagyobbnak is, de ez is biztató.”

A győztes Ethan Katzberg úgy véli, az olimpiai felkészülés szempontjából megfelelő formában van és elégedett a teljesítményével, de továbbra is Párizsra készül.

A távolugró Bánhidi-Farkas Petra nyolcadik helyen végzett. A női távolugrók izgalmas és kiélezett versenyt vívtak egymással. Végül az utolsó sorozatban elért egyéni legjobbjával a kolumbiai Natalia Linares diadalmaskodott, megelőzve az jamaicai Ackelia Smith-t és az amerikai Quanesha Burksöt. Bánhidi-Farkas Petra egyenletes teljesítményt nyújtott, mindössze az első ugrása volt 6 méter alatti, az is egyetlen centiméterrel. A további magyar résztvevők közül Lesti Diána 9. helyen végzett 6,22 m-rel, míg Nguyen Anasztázia három érvénytelen kísérlettel tizedikként zárt.

Bánhidi-Farkas Petra az M4 Sportnak elmondta, „küzdős” napon van túl, gyomorproblémái voltak, még a visszalépés is szóba került az edzőjével, de próbálta kizárni a körülményeket, mert ez bármikor előfordulhat. „Azt mondta az edzőm, hogy vagy adjuk fel, de akkor nem vagyok sportoló vagy küzdök úgy, mint egy olimpikon és megpróbálom kihozni a napból a maximumot, ez most sajnos csak ennyi volt.”

Hozzátette, az első három ugrásánál az ellenszél ellenére túl közel került a deszkához, ezért „le kellett fognia” az ugrásokat, amivel sebességet vesztett, de az utolsó háromra már sikerült a sebességét átvinni.


férfiak, kalapácsvetés:
1. Ethan Katzberg (Kanada) 81,87 méter
2. Mihajlo Kohan (Ukrajna) 80,50
3. Wojciech Nowicki (Lengyelország) 79,36
4. Halász Bence 78,81
5. Pawel Fajdek (Lengyelország) 76,60
6. Merlin Hummel (Németország) 74,37
7. Rába Dániel 73,20
8. Jordan Geist (Egyesült Államok) 71,84

női távol:
1. Natalia Linares (kolumbiai) 6,87 m
2. Ackelia Smith (jamaicai) 6,83
3. Quanesha Burks (amerikai) 6,76
…8. Bánhidi-Farkas Petra 6,41
9. Lesti Diána 6,22

Borítókép: Halász Bence (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

További tartalmak