Bajnokok Ligája

A Real örülhetett a BL első videobíró által visszavont gólja után

Az Ajax rendkívül bátor futballal ment neki a jóval esélyesebb Real Madridnak a Bajnokok Ligája amszterdami nyolcaddöntőjében, amelynek első félidejében hazai kapufát, illetve a sorozat történetének első videobírós szituációját, illetve az azt követően visszavont gólját is láthattuk.

(fotó: EPA/OLAF KRAAK)

Az UEFA tavaly télen határozott arról, hogy a Bajnokok Ligája 2018/19-es szezonjának kieséses szakaszában bevezetik a videobíró használatát. A szerda esti Ajax–Real Madrid mérkőzés hozta meg az első olyan szituációt a BL-történetében, amikor a VAR közreműködésével felülírt egy a pályán szabályosnak ítélt gólt.

A 37. percben Thibaout Courtois bizonytalankodása után Nicolas Tagliafico fejelt a Real Madrid kapujába, Damir Skomina pedig a kezdőkörbe mutatott.

Miközben az Ajax-játékosai és az amszterdami aréna euforikus ünneplésben tört ki, a videobíró jelezte, hogy szabálytalanságot észlelt, így a játékvezető elrendelte a jelenet visszanézését. Kiszaladt a pálya mellett található monitorhoz, majd némi tanakodás után úgy döntött, a Tagliafico fejesekor Courtois-val érintkező Dusan Tadic leshelyzetben akadályozta a Real kapusát, így érvénytelenítette a találatot.

(forrás: M4 Sport)

A pillanat (forrás: M4 Sport)

Tehát a szlovén játékvezető az első, aki a VAR segítségével írta felül ítéletét a Bajnokok Ligája történetében.

A jelenet és a bírói döntés természetesen erősen megosztotta a közvéleményt, az M4 Sport megkeresésére Szabó Zsolt FIFA-játékvezető megerősítette, helyes döntés született, azaz, ha nincs a videobíró, a holland csapat szabálytalan góllal került volna előnybe.

„Jó döntés született, azzal hogy a lesen álló játékos a kapust akadályozta fizikailag, beavatkozott a játékba, így nem lehet figyelmen kívül hagyni, egyértelmű a leshelyzet. Ha nem lett volna fizikai kontaktus a két játékos között, mondjuk egy méterrel arrébb áll, akkor tétlen les lett volna, de a fizikai kontaktus egyértelműsíti a leshelyzetet” – erősítette meg a pályán született (második) döntés jogosságát csatornánknak Szabó Zsolt.

Az UEFa 23 óra után kiadott hivatalos állásfoglalása szintén megerősítette, hogy Tagliafico leshelyzetben akadályozta a kapust, így jogosan ítéltek lest és kifelé szabadrúgást.

További hírek