Bajnokok Ligája

Az UEFA kiáll a VAR döntései mellett

A hétközi négy BL-meccsen csak a Dortmund-Tottenham találkozón nem kellett igénybe venni a videóbírót, míg három eset igen nagy port kavart.

Thiago Silva sem akarta elhinni, hogy Skomina büntetőt ítélt. EPA/IAN LANGSDON

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hivatalos honlapján kiállt a videóbíró (VAR) döntése mellett, melynek értelmében a játékvezető 11-est ítélt a Manchester United javára a Paris St-Germain ellen a Bajnokok Ligája nyolcaddöntő visszavágójának 93. percében. Ezt Rashford értékesítette, a gól pedig a francia csapat búcsúját jelentette.

Diogo Dalot lövése Presnel Kimpembe karját találta el, de a játékvezető csak a lassítások megtekintée után ítélt büntetőt. Az UEFA véleménye szerint Damir Skomina a szabályoknak megfelelően járt el, döntése tökéletesen megfelelt a VAR-szabályoknak.

A hivatalos indoklás szerint a videószobában több szögből is megnézték az esetet és jelezték a játékvezetőnek, hogy visszanézésre érdemes esemény történt a büntetőterületen belül. A játékvezető az értesítés után visszanézte az esetet és meggyőződött róla, hogy a lövés kellő távolságból érkezett ahhoz, hogy a védő ne mondhassa azt, hogy váratlanul érte.

A védő karja nem volt a testéhez szorítva, így  megnövelte azt a területet, amelyet lefedett a kapu elől, így jogos volt a büntető. A sérülése miatt a nézőtéren helyet foglaló Neymar szégyennek nevezte a játékvezető döntését.

Nem ez volt az egyetlen vitatott eset ezen a héten a BL-ben. A Real Madrid-Ajax meccsen a 62. percben Tadic gólja előtt azon volt a vita, hogy kint volt e a labda, (a VAR szerint teljes terjedelmével nem), míg a Porto-Roma meccsen a hosszabbításban egy a portugáloknak megítélt (jogos), míg a legvégén a rómaiak számára elmaradt (a VAR szerint nem volt egyértelmű az eset) 11-es okozott feszültséget. Mindhárom esetben a VAR-döntését fogadták el.

További hírek